Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Olivér ...

2018. március 23. 07:02 - Öreganyus

.... örökbefogadásra vár

oliver1.jpgAranyoskáim!

Mint laikus, írok nektek ma a kutyák örökbefogadásáról. Úgy mutatok be nektek egy kutyát, hogy őt magát tulajdonképpen nem is ismerem. Viszont ezt a fajtát tartom, úgyhogy valamiféle fogalmam van arról, milyen személyiséggel is bírhat ő valójában, a közhiedelmekkel ellentétben. Igen, joggal mondhatjátok: Öreganyus megbolondult. … Lehet. Vállalom. De ettől függetlenül ismerjétek meg Olivért.

Olivér Egerben (gyk: Heves megye) él, és örökbefogadó gazdiját keresi. Amit feltétlen tudnotok kell a bull típusokról, az nemcsak az, hogy kiváló harcos, és kiváló őrző, hanem azt is, hogy egy bohóc. Legalábbis az enyémek azok. Példának okán, nem tudok úgy enni adni nekik, hogy ne úgy parádézzanak a tányérjaik mellett, mint a cirkuszi lovak. … Édes zabálnivalóak ők. ..

Olivér is bull típus. Jól láthatóan keverék, tehát nála, valószínűleg, a fajta vérvonala enyhébben érzékelhető, ugyanakkor fontos, hogy nézzétek meg a szemét. Egy kutyának mindig a szemében láthatod, milyen méregzsák ő valójában. Ha Olivér szemébe nézel, látni fogod, hogy a szeme tiszta, és tágra nyitott. Ami azt is jelenti, hogy nem zavart. Sem a szeme nem az, sem a tudata. Ha a tudata zavart volna (azaz: kevésbé terhelhető idegrendszerrel élne), akkor a szeme is zavart volna. Olivéré nem az.

oliver2.jpg

Nézegetem Olivér fotóit, Drágáim, és gondolkodom azon, milyen élete lehetett, mielőtt a civilekhez került. Ezt a játékot emberekkel is szoktam játszani, leülve egy parkba, és figyelve azokat, akik elmennek előttem. Próbáljátok ki ezt a játékot majd, érdemes. Fejleszti az emberismeretet és a megfigyelő készséget is. Kutyáknál szintén ez a helyzet. Ha megpróbálod kitalálni, ki ő, és honnan jöhetett, milyen környezeti hatások érhették őt, milyen gazda tartotta, akkor közelebb kerülhetsz hozzájuk. Jobban megérted majd őket, és nem ülsz fel a közhiedelmeknek.

Szóval nézegetem Olivér fotóit. Gyönyörű tartás - tehát nincs megtörve, nem kiharcoltatott. Ez abból is látható, hogy nincsenek rajta sebek, illetve bőrhiányok, amelyek erre utalnának Tiszta, nyitott, kerek szemek, benne valamiféle megfoghatatlan, mérhetetlen szomorúság. És alázat. Biztos vagyok abban, hogy nagyon ragaszkodó lehet.

Az a fotó, ahol ágaskodik a keneljére, mutatja, hogy még nem nőtt ki a játékból. Szóval, ha olyan kamasz vagy, aki sportol, eljár futni, bringázni, vagy csak úgy, túrázni a természetbe, neked hihetetlenül jó partnereddé válhat. Nemcsak a játékosságával, hanem a mozgásigényével is. A mozgásigényükről egy szösszenet. A régi-szép időkben még én is vittem az enyéimet, ma már nem bírom velük a tempót. Nálunk ugyanis a kutyasétáltatás úgy nézett ki, hogy ők meglódultak, én pedig bárgyú mosollyal lebegtem utánuk a póráz végén, miközben kiköpve a tüdőmet, kerestem valamiféle kapaszkodót, amit megragadva esetleg lelassíthatnám őket. Szóval tudnotok kell, Aranyaim: a bull típusoknak nemcsak nagy a mozgásigényük, de igen erősek is ahhoz, hogy ők sétáltassanak titeket. Ezért fontos, hogy a fizikumod is meglegyen a fajta tartásához.

oliver3.jpg

Olivér szemében látszik, hogy nem vad. Mégis olyan kamasz mellé ajánlom őt, aki erős és határozott személyiség. A bullok ugyanis rafináltak. Gyorsan tanulnak, és a gazdi kegyeibe is nagyon gyorsan beférkőznek. Szóval, ha nem vagy elég határozott, pár pillanat alatt meg fognak ingatni abbéli hitedben, hogy te vagy a gazdi, és nem ők, de abban is, hogy ők most büntetést érdemelnének.

Legalábbis nálunk így van. Példa: felengedtem őket a teraszra, és ennek örömére, nagy gonddal megjelölték a kazánház bejáratát. Mondtam én, hogy „rossz kutya” – ami nálunk azt jelenti, hogy pont most, és pont itt állj meg, mielőtt a gazdi habzó szájjal ordítani kezdene. Meg is állnak, ezzel nincs is gond. És akkor rám néznek. … És elolvadok. … Büntesd na, meg. … Ezt még meg is szokták fejelni, Olaj a törleszkedéssel, Ördög pedig a nyakazással. Szóval, Drágáim, a lényeg annyi: ha nem vagy a bullokkal határozott, a fejedre fognak nőni – hízelkedéssel és játékkal.

Kedvenc fotóm Olivérről a „pacsis”. Legalábbis én annak nevezem, amikor az arcát egy kissé takarja a mancsával. Ez a fotó indított arra, hogy írjak róla. Olivér igazi úriember: fehér zoknikkal, fehér mellénnyel, szeretetre éhesen, gazdira várva áll a kenelen, és nyújtja a mancsát – barátkozva.

oliver4.jpg

Aranyoskáim!

Olivért az Eger és környéke bull típusú kutyásoknál kereshetitek, a 06-70/260-42-87-es telefonszámon. Bátran érdeklődjetek. Ezen a számon még több örökbefogadási lehetőségről is tájékozódhattok.

Azt majdnem elfelejtettem: a bull típusok érzik a lelkiállapotodat, és a mentális állapotodat is. Ha szomorú vagy, vigasztalnak. Nem kell, hogy sírj – elég, ha szipogsz. Odamegy, a kezed alá, a fejével fölfelé lökdösi a kezed, és puszikat is kaphatsz a hüvelyk- és mutatóujjad közötti bőrterületre. Egészen addig, míg meg nem nyugszol. Ha dühös vagy, és mozgással vezetnéd le az idegfeszültséget, abban is kiváló partnerek. Könnyen kaphatóak egy kis birkózásra, amibe azért apait-anyait bele kell adnod, hogy a nyáluktól megvédd magad – és máris megnyugszol. Kiváló terápiás hatásuk van – még akkor is, ha azt gondoljátok, ezt olvasván, hogy elment az eszem. Tudom, mit beszélek, mert tapasztalom tőlük.

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.

komment
süti beállítások módosítása