Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Érvényesülhetnek-e a gyermekek jogai hazánkban? ....

2018. szeptember 12. 04:35 - Öreganyus

gyermekjog.jpgAranyoskáim!

Magyarország az 1991. évi LXIV. törvényben elkötelezte magát a gyermekjogok védelme mellett. Az ENSZ Gyermekjogi egyezményének beiktatásával vállalta, hogy mindent megtesz a gyermekek jogainak végrehajtásáért, az eredményekről pedig ötévente jelentést kell készítenie a Gyermekjogi Bizottság számára. Magyarország utoljára 2014-ben tett jelentést, így jövőre ismét itt az alkalom az értékelésre. A nemzetközi bizottság a kormány és a civil szervezetek beszámolója mellett a gyerekek véleményére is kíváncsi.

A jelentéstétel során a Bizottság információkat gyűjt az ország gyermekjogi helyzetéről, idén először egy új, egyszerűsített módon, egy célzott, tematikus kérdéssor segítségével (ez az ún. LOIPR, azaz List of Issues Prior to Reporting). A kérdések a Bizottság 2014-es ajánlásaira, értesüléseire és a Gyermekjogi Civil Koalíció által 2018 márciusában benyújtott információkra épülnek. A kérdések között szerepel a testi fenyítés, a családból anyagi okok miatt történő kiemelés, a roma gyerekek diszkriminációja, fogamzásgátlás, szexuális és mentális egészség, tankötelezettségi korhatár, a menekült gyerekek jogait érintő változások, gyerekszegénység, és a jogszabályi változások hatásai is.

A jelentéstétel kiemelt fontosságú szempontja a gyerekrészvétel és a gyerekek véleményének megjelenítése, ehhez a gyerekek a folyamat több pontjához csatlakozhatnak. A gyerekek bevonását a Hintalovon Alapítvány részéről a Gyermekjogi Követ program támogatja. A gyerekek részt vehetnek a kérdések megválaszolásában, interjúkat, videós anyagokat készíthetnek saját benyomásaikról.

A Bizottság kérdéseire 2019. június 1-ig várja a kormány válaszát, a civil szervezetek és a gyerekek által függetlenül benyújtható alternatív jelentést pedig augusztus 1-ig várják. Az írásos jelentéseket szóbeli meghallgatások is követik majd, októberben először a szakmai szervezetek és a gyerekek képviselőit várják Genfbe, majd 2020 januárjában a kormányt is meghallgatja a Bizottság. Az így megismert információk alapján fognak javaslatokat megfogalmazni Magyarország számára. Az ún. Záró Észrevételek keretében összegzik, hogy milyen intézkedéseket tartanak fontosnak a gyermekjogok védelme és megvalósulása érdekében. 

Mindezt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jelentette be. Felhívják a figyelmet arra is, hogy

Szabadon terjed a sebzettség generációról generációra.

Aki bántalmazáshoz szokott, hiába szabadul meg a bántalmazójától, az élete nem válik könnyebbé. A trauma, amivel nem foglalkozunk, amit el akarunk felejteni, amit nem gyógyítunk, külön utat kezd járni, külön életet kezd élni, és ettől válik irányíthatatlanná.

Sok esetben él bennünk egy gyerek, akinek önbizalmát sárba taposták, akinek a szülei szeretetéért hatalmas árat kellett fizetnie, aki soha nem lehetett szabad gyerek, vagy akinek iszonyatos hiányérzet, vagy bántások sorozata kísérte végig a gyerekkorát. Mikor egy ilyen gyerek felnő, szeretne boldog lenni, szeretne normális életet élni, szeretne egy olyan családot, ahol megtapasztalhatja, hogy milyen igazán szeretni és szeretve lenni. Szeretné a múltat a háta mögött hagyni, és rácsukni egy ajtót.

A múltunktól, a szüleinktől, az ő hatásuktól nem lehet csak úgy megszabadulni, nincs olyan ajtó, amit rácsukhatunk a múltra. Akármennyire is szeretnénk úgy tenni, mintha ezek a hatások nem lennének, nagyon is vannak, és sokkal erősebben dolgoznak bennünk, mint ahogy azt képzeljük. Hogy miért?

Mert akit gyerekként trauma ér, bántás ér, annak nincs ugyanannyi esélye. Legalábbis gyógyulás nélkül nincs.

Akit a gyerekkorától megfosztottak, nem tudja ugyanúgy élni az életét, mint az, akinek szabad gyerekkora volt. Olyan, mintha egy vonatot eltérítenének a vágányról, nem lenne sín alatta, és azt várjuk, hogy ugyanolyan sebesen, ugyanúgy érjen célba, mint a többi vonat. Vagy olyan, mintha egy fa fénytelen helyen, egy kiszáradt földben, vagy betonon próbál növekedni, és azt várnánk tőle, hogy nőjön ugyanolyan nagyra, szépre, és erősre, mint bármely más fa, és teremjen gyönyörű, finom, egészséges gyümölcsöket. Ha egy gyereket trauma ér, és nincs, aki segítsen a traumát feloldozni, kimondani, az betemetődik, elfojtódik. A gyereknek nincs más választása – a túlélés érdekében. De ezek az elfojtott emlékek, a traumák, ha nem foglalkozunk velük, elkezdenek önálló életet élni, és időzített bombaként viselkedve bármikor robbanhatnak. A kezdeti hiányok, sebek, fájdalmak végigkísérik az egész életünket.

A múlt ajtaját épp ezért nem lehet végérvényesen becsukni. Ha gyerekkori sebeinket nem gyógyítjuk be, sajnos fertőznek. Fertőzik a közelünkben élőket, a gyerekeinket. Fertőzik testünket-lelkünket.

A problémáinkat, félelmeinket, szorongásainkat akaratlanul is tovább adjuk a gyerekeinknek, a sebeink akaratlanul is fertőzik őket, ha nem gyógyítjuk be. Minél távolabb tartjuk magunktól, minél kevésbé akarunk saját sebeinkkel foglalkozni, annál valószínűbb, hogy továbbadjuk azokat a gyerekeinknek, és rajtuk is különböző testi-lelki tüneteket okoznak. Egy begyógyítatlan seb nem marad észrevétlen. Ha takargatjuk, ha betapasztjuk, de nem gyógyítjuk be, egyszerűen fertőzni fog másokat is. Egy beteg gyökérzetű fának a gyümölcsei is sérülnek, ha egészséges gyümölcsöket szeretnénk, a gyökereket is gyógyítani kell.

Rengeteg felnőtt emberben él egy gyerek, aki visít, tombol, könyörög vagy sír. A felnőttek zöme bámulatos profizmussal söpri félre ezt a figyelemért, megértésért kiáltó sérült gyereket magában.

Sokan családjuktól, gyerekeiktől várják a hiányérzetük, az ijesztő, megsemmisítő űr pótlását, amivel terhelnek, és fertőznek más kapcsolatokat. Nem ritka az sem, hogy egy szülő gyerekének próbál megadni mindent, amire a benne élő gyerek vágyik, amire ő vágyott gyerekként. Ami egy pontig talán nem tűnik ártalmasnak. Csakhogy sokszor saját maguk helyett a gyereküket akarják gyógyítani… ami pedig elég sok veszélyt hordoz magában. Mert ha egy egészséges gyerek folyamatosan a gyógyító szándékot érzi, folyamatosan úgy kezelik, mintha „beteg”, sebzett gyerek lenne, akkor sajnos ezáltal előbb-utóbb azzá is válik.

Társadalmunk a mai napig nem toleráns a lelki betegségek gyógyításában, így szabadon terjed a méreg, a sebzettség, a bántalmazás generációról generációra.

Aki meg akarja állítani a bántalmazás, a sérültség láncolatát, a méreg csöpögését, szembe kell néznie a múltjával, saját fájdalmaival, félelmeivel, a benne élő gyerekkel, és meg kell ölelgetnie, szeretgetnie, el kell fogadnia, megbocsátani neki mindent, és megadni neki, amire szüksége van. Nem másoktól elvárni, nem másokkal pótoltatni a hiányt, nem mást terhelni, és nem mást gyógyítani. Hanem kézenfogni azt a sebzett gyereket, és elindulni vele a gyógyulás útján.

A gyermekek, mint a netes ijesztgetések célpontjai

Öngyilkosságra biztató internetes oldalak, életveszélyes webes kihívások, online zaklatás és szexting. Csak néhány kihívás a mindennapokból, amelyekkel egy tizenéves gyerek szülőjének szembe kell nézni. Nem múlik el úgy hét, hogy ne keltene pánikot valamilyen újabb, neten terjedő őrület – legutóbb egy Momo nevű „horrorlényről” írtak a lapok, aki a WhatsApp nevű csevegőprogramon keresztül ijesztgeti a gyerekeket, sőt a legújabb hírek szerint egy 12 éves lány öngyilkosságához is köze lehetett. Mindeközben egyes magyar statisztikák szerint a szülők többségének továbbra sincs fogalma arról, hogy a gyereke valójában mit csinál a neten, pedig az öngyilkossághoz hasonló extrém reakció általában nem egyik pillanatról a másikra jut a gyerekek eszébe.

A Yelon program hívja fel a figyelmet a megelőzés lehetőségeire, ha ide kattintasz.

Gyermekeink és a pornó

A pornónézést is a szexuális erőszak egyik formájának tekintjük, definíció szinten is. Azok az egyezmények, amelyeknek Magyarország is a részese, ezt rögzítik. A szexuális erőszak is nagyon sokféle lehet, tíz emberből tíznek biztosan más jut eszébe róla. Lehet egy manipulált közeg, ahol a gyereket csábítják, de az is lehet, hogy a gyereket fizikailag kényszerítik, de lehet egy hazug közeg, ahol a gyereket becsapják. Ezerféle változata lehet, ezért esetenként egyedi, hogy a gyerek milyen megküzdési stratégiát hoz magával. 

A nagy digitális szülőségben borzasztóan tudatlanok vagyunk és fel sem fogjuk, micsoda károkat okozhat a gyerekeink fejlődésében, ha csakúgy a kezükbe nyomjuk a mobiljainkat. … Részletekért katt ide.

Gyermekjogi Központ nyílt a Hintalovon Alapítvány gondozásában

A 2017 januárjában elindított és 17 ügyvéd aktív közreműködésével dolgozó Gyermekjogi Központban eddig több, mint 250 esetben nyújtottak jogsegély-szolgáltatást a hozzájuk forduló családoknak, gyerekeknek, fiatal felnőtteknek – leggyakrabban válás, kapcsolattartás, gyermekbántalmazás és oktatási konfliktusok ügyében.

Sok esetben azt tapasztalják, hogy a hozzájuk beérkező ügyek nem igényelnek aktív közreműködést, a feleknek azonban a jogszabályokon túl komplex információra van szükségük.

A Gyermekjogi Központ rendszeresen publikált, anonimizált esettanulmányai segítenek a felelős felnőtteknek a gyermek legfőbb érdekére fókuszálni a különböző gyerekeket érintő ügyekben.

Aranyoskáim!

A fenti összefoglaló az Alapítvány információi alapján készült el. Jól látható, hogy a gyermekjogok azért nem tudnak érvényesülni hazánkban, mert sem szülőnek, sem gyermeknek nincs elegendő információja a gyermekeket megillető jogokról. Úgy is mondhatnám: a gyermekjogoknak és azok érvényesítési lehetőségeinek hazánkban nincs kulturája.

A Hintalovon Alapítvány azért jött létre, és azért működik, hogy eme középkori folyamatokat és társadalmi trendet megváltoztathassa. Most azonban jogi diplomával rendelkező munkatársat keresnek. Részletekért katt ide.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány legfőbb küldetésének azt tartja, hogy a Magyarországon élő gyerekek jogait érvényesíteni és támogatni tudja. Fontos céljuk továbbá felnyitni a felnőtt társadalom szemét, hogy milyen létfontosságú felelősséget vállalni a gyerekekért és tenni a kiegyensúlyozott fejlődésükért. Az alapítványt dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF korábbi gyermekjogi igazgatója hozta létre 2015-ben. Az alapítvány programjai: szexuális edukáció a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak megelőzéséért és az egészséges fejlődésért (Yelon); az ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosító Gyermekjogi Pro Bono Központ; valamint a középiskolások gyermekjogi ismereteit fejlesztő és hatékony részvételét támogató Gyermekjogi Követ Program. Az alapítvány minden évben kiadja az éves Gyermekjogi jelentést, amiben bemutatja a gyermekjogok magyarországi helyzetét.

… mert ne feledjétek:

Nemcsak a Gyermekjogok Világnapján kell megemlékezni a gyermekek jogairól, hanem azt a mindennapjaink részévé is kell tennünk. Azért, hogy a gyermekeknek jó legyen gyermeknek lenni hazánkban.

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza 

komment
süti beállítások módosítása