Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Mi történt 2017-ben a gyermekekkel, Magyarországon?

2018. április 24. 14:30 - Öreganyus

baba_2.jpgAranyoskáim!

Ma be szeretném mutatni számotokra a Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi Jelentését, a tavalyi, 2017-es év vonatkozásában. A Jelentésből többek között kiderül: minden 3. gyermeket szüleik szegénysége miatt emelnek ki a családjából, a fogyatékos gyermekek gondozására szakosodott gyermekek gondozására vállalkozó nevelőszülők száma 20%-al csökkent, miközben a hatósági gondozásban élő gyermekek harmada él valamiféle fogyatékkal. A legfájóbb tény azonban mégis az: a 10-14 éves korosztályban évente 25-30 gyermek vet véget az életének.

„A jelentéssel az a célunk, hogy növeljük a gyermekjogok ismertségét és a gyermekjogi jogsértések iránti érzékenységet. 2018-ban második alkalommal készült ilyen éves összefoglaló. A 2016. évről készült jelentést és a hozzá kapcsolódó videót több mint 100.000-en látták. Bízunk benne, hogy a most publikált, 2017. évről szóló anyag is hasonló siker lesz. Így azokhoz is eljuthatnak a gyermekjogok, akik egyébként nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel”

– nyilatkozta Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Jelentés bemutatja a hatósági gondozásban élő gyermekek és szakemberek helyzetét, jelentős szakember – és férőhelyhiányról láthatunk adatokat. S bár törvény írja elő, hogy 12 éven aluli gyermek nem helyezhető el nevelőotthonban, a nevelőszülők nem elégséges létszáma miatt többen az otthonokban kell, hogy maradjanak. A hatósági gondozásban élő gyermekek, a társadalom szemében még ma is, ún. másodrendű állampolgárnak minősülnek, ennek megfelelően hátrányt szenvednek az oktatásban, a tehetséggondozásban, az életkezdési lehetőségeikben.

Hazánkban a fogyatékossággal élő gyermekek száma meghaladja a 35 ezret. Az SNI gyermekek számát pontosan jelölni nem lehet, mert a statisztikák szerint számuk folyamatosan növekszik. Súlyos hátrányt szenvednek el az iskolai integráció tekintetében, mert szakembergárda hiánya és az iskolarendszer hiányosságai miatt ez nem valósulhat meg. A fogyatékos gyermekek oktatáshoz, egészségügyi- és szociális ellátásokhoz való hozzáférése nem megfelelő.

A KSH adatai szerint 2017-ben a fogyatékos gyermekek közül 829-en éltek fogyatékos személyek otthonában. A gyermek- és lakásotthonban élő gyermekek harmada fogyatékossággal élő, míg a fogyatékos gyerekek gondozására szakosodott különleges nevelőszülők száma a 2017-es adatok szerint 20%-al csökkent.

2017-ben 232 gyermek egyedül, 1 600 gyermek pedig a családjával együtt lépte át országhatárunkat. A menekült gyermekek helyzetével azért is szükséges kiemelten foglalkozni, mert rájuk, ha 14-18 éves korosztályhoz tartoznak, tavaly március 28.-tól már nem vonatkoznak a gyermekvédelmi szabályok. Az ilyen gyermekek őrizetbe vehetőek, és korlátlan ideig a tranzitzónákban tarthatóak. A 14 év alatti menedékkérő gyermekek a Fóti Gyermekotthonban várhatták meg az ügyükben hozott döntést, de 2017 januárjában bejelentették, hogy a Fóti Gyermekotthont bezárják.

Nem kérdés, hogy ezek a döntések szembe mennek az ENSZ Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményével. A kérdés az, hogy mit nyerünk, és mit veszítünk a kialakult helyzeten. Nemcsak az 1 832 nem magyar, hanem az 1,8 millió, velünk élő, magyar gyermekeket nézve. Ez 2017 egyik legfontosabb gyermekvédelmi kérdése, amire azonban a választ – mint a gyermekeknél általában – később tudjuk meg.

„Ez a jelentés a gyerekek, fiatalok jelenlegi helyzetét tükrözi, de jövőképként is értelmezhető: pár évtized múlva a most felnövő korosztály fogja alakítani a hétköznapjainkat. Ez az, amiért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekjogok érvényesüljenek: a jövő társadalomképét ugyanis nagyban meghatározza, hogy mi történik most a gyerekekkel”

– mondták a jelentéssel kapcsolatban az alapítvány Gyermekjogi Követei.

Aranyoskáim!

A Jelentést olvasva, azt javaslom: szégyelljük magunkat, együtt, a jogalkotó ekkora mérvű érdektelensége miatt, amellyel hazánk (és a háborúkból érkező) gyermekei felé fordul. Teszi mindezt úgy és akkor, amikor a kormányzat nagy hangon a saját gyermek- és családbarátságát hirdeti, és még több gyermek megszületését szorgalmazza.

Ilyen jogszabályi- és jogalkalmazói körülmények közé, ekkora szakember- és férőhelyhiányra.

Szomorúan ölel titeket:

Öreganyus

Ui: A Gyermekjogi Jelentés letölthető ITT!

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.

komment
süti beállítások módosítása