Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Halld meg a szót! ...

2018. április 07. 17:36 - Öreganyus

pinocchio.jpgAranyoskáim!

Ma egy olyan jelenségről beszélek nektek, amely sok család életében jelen van, de csak kevés szülő tud megbirkózni a kérdés komplexitásával. Ez az a jelenség, amikor új családtaggal bővül a család, de a szülő tudja, hogy gyermeke családon belüli bántalmazó. Azt is tudja, hogy gyermeke betegségtudat nélkül él. Pontosan tudja azt is: az új családtagra milyen mértékű szenvedés fog várni gyermeke mellett.

A szülőre ebben az esetben hatalmas lelki teher hárul: figyelmeztesse-e az új családtagot arra, mire számíthat, vagy befogva a száját, hagyja, hogy egy másik szülő gyermekét az ő gyermeke idegileg-lelkileg tönkre tegye? ….

Az ma már köztudott, Drágáim, hogy az a személy, aki családon belüli bántalmazó, valamilyen szinten szociopata személyiségjegyekkel bír. Hazudik, és manipulál, szégyenérzet-, bűntudat, és lelkiismeretfurdalás nélkül élve megtesz mindent a saját jóléte érdekében, simán átgázol a másik emberen, és élvezi a vele együtt élő társa lelki szenvedéseit, amelyeket ő a viselkedésével okoz neki. De hogyan beszélj erről? Hogyan említsd meg úgy, hogy azzal ne tedd tönkre a – most még - bimbózó kapcsolatot? Ha bejelentik a várandósság-veszélyt, hogyan mondd meg, hogy a gyermekednek nem szabad, gyógyítás nélkül szülővé válnia? Hogy nem szabad rábízni egy csecsemőt, aki a te unokád lesz?

A gyógyításnak pedig esélye sincs mindaddig, míg a gyermek betegségtudata fel nem ébred. Az pedig, mindaddig, amíg mindenkit manipulálni képes a környezetében, nem fog felébredni.

A szülő pontosan látja az új családtag sorsát: az új családtagot első körben a Manipulátor elszigeteli majd a barátaitól, később a saját családjától is. Innentől kezdve azt tehet vele, amit csak akar – mert nem lesz, akinek elmondja. Ha mégis sikerül bárkinek elmondania, akkor nem hisznek majd neki, hiszen a Manipulátor mindenkivel elhiteti, a közös környezetükben, hogy ő, a Manipulátor e kapcsolat áldozata, ő a szenvedő fél, aki mindent megtesz, és mégis. … Mert a Manipulátor mindig Mártír is, egyben. …

Ez a fajta kommunikációs zsákutca aztán tovább mélyül, mígnem elérkezik arra a pontra, amikor már nemcsak pszichésen bántja a Manipulátor a párját, hanem fizikailag is. Ennél a pontnál a pszichés bántalmazás ugyanis már rég túljutott azon, hogy a másik hogy néz ki, hogyan főz, hogyan takarít, hogy áll a haja, stb. Ekkorra már kezdődik a gyújtogatás, a késsel bútorok szétvagdosása, és a Manipulátor vélt sérelmeinek a megtorlása, az ingóságokon keresztül. Ekkorra az új családtag már rettegni fog.

Miközben, természetesen eltartja, anyagilag a Manipulátort, hiszen neki nem marad ideje a családfenntartásra – elveszi ettől az idejét a család teljes tönkretételének kieszelése és megvalósítása.

Ám a Manipulátor itt nem áll meg. Hiszen gát nincs előtte. Párjának úgysem hisz senki, ő azt tehet meg vele, most már, amit csak akar. És meg is fogja tenni. Eleinte csak a háziállataikat fogja bántani, fizikailag, azután következik maga a társ. És egészen addig, míg látható nyoma nem lesz a bántalmazásának, nem is fogja elhinni neki senki, hogy ez a szeretnivaló, udvarias, figyelmes Manipulátor minderre képes volna. …

Mindez, lepereg, már az új családtag bemutatkozásakor a szülő lelki szemei előtt. És nem mondhatja el. Mert a Manipulátor akkor még a párját manipulálja, oly módon, hogy az nehogy egy szavát is elhiggye a szülőnek. Akkor ugyanis idejekorán kiderülhetne mindez, és ő meg volna fosztva játékszerétől. A szülő csendben aggodalmaskodik, de amikor a baba-kérdés felmerül, már lépnie kell, vagy hagynia, hogy úgy az új családtag, mint a várható unokája rettegésben, félelemben, bántalmazásban éljen majd. ….

Aranyoskáim!

Láthatjátok: nem egyszerű élethelyzet az ilyen. Ha párt választasz magadnak, akkor figyeld párod szüleinek mondanivalóját. Mert nem fogják egyenesen elmondani, mi vár rád, esetleg, gyermekük mellett, de a virágnyelvet értened kell.

Halld meg a szót.

Hogy elkerüld a szenvedést.

Nem azt mondom, hogy sikítva menekülj. Állj a szülők mellé, és közösen próbáljátok meg feléleszteni a Manipulátor betegségtudatát, hogy szakember segítségével normális életetek lehessen, egymással, együtt is. Ha nem megy, akkor viszont gondolkozás nélkül menj. Engedd el a bántalmazottként eltöltendő éveket, évtizedeket, még mielőtt elkezdődne.

Ha nem teszed, nem hallod meg a szót, vagy úgy gondolod: vagy olyan jó szakember, hogy te megváltoztatod majd, akkor csak a bölcs öregek szavait írom le számodra:

„Amilyen virágot szakítasz, fiam, olyat szagolsz!”

Akkor ne panaszkodj. Viseld emelt fejjel a sorsodat.

Mert a te döntésed, a te életed. Más nem élheti helyetted – más nem szenvedhet helyetted.

Mikor beszél a szülő virágnyelven? Amikor a Manipulátor mellett már túl vagy azokon az infókon, hogy a Manipulátor szülei mekkora ganajok, és hogyan is űzik, őt, a szegény Áldozatot. … Legkésőbb ekkor jusson eszedbe majd: rólad ugyanígy fog beszélni, másoknak, természetesen a hátad mögött, miután összeköltöztetek. …

Hidd el, mindezzel a szülők, már a te bemutatásodkor pontosan tisztában voltak – csak nem mondhatták ki, egyenesen. Ezért kell, hogy értsd a virágnyelvet. Mert ők már túl vannak azon, amibe te még csak most lépsz bele. …

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.

komment
süti beállítások módosítása