Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Fagyhalál

2018. február 19. 04:41 - Öreganyus

magyarorszag.jpgAranyoskáim!

Ma egy nagyon nehéz témáról fogunk beszélgetni, ez pedig a fagyhalál. Mivel kötelezővé tették számotokra az érettségi feltételeként az 50 kötelező önkéntes munkában végzett óraszámot, már van fogalmatok a szociális rászorultságról. Persze, kivéve azokat, akik csak úgy megszerezték az igazolásokat, érdemi munkavégzés nélkül. A többiek azonban az önkéntes munkaóráit szociálisan rászoruló személyek segítésével töltötték.

Haladjunk szépen, sorban.

Mi is az a szociális rászorultság? Szociálisan rászorulónak azokat az embereket és családokat nevezzük, akik bőven a létminimum szintje alatt élnek. Hazánkban ez a jelző kb. a lakosság harmadára elmondható. Közöttük gyermekek is vannak, jelenleg többszázezer társatok napi szinten éhezik. S ha éhezik, fázik is. A tüzelő borzasztó drága, a létminimum szintje alatt lehetetlen gondoskodni a fűtési szezon előtt a téli időszakra szükséges tüzelő beszerzéséről. A helyzetet súlyosbítja, hogy az idei fűtési szezon elején hiánycikként jelentették be a tűzifát, azt sehol nem lehetett kapni. Már októberben érkeztek erről a hírek, azzal együtt, hogy a még esetleg megvásárolható tűzifa árát az egekbe emelték. Már akkor lehetett tudni, hogy sok embernek nem lesz mivel fűtenie.

Novemberben aztán rákezdték egyes környezetvédő civilek azokat a híranyagokat gyártani, miszerint büntetni kellene azokat, akik, ha nincs tüzelőjük, mindent eltüzelnek a fűtésre szolgáló eszközeikben. Már akkor csúnyán néztem ezért, mert az rendben van, hogy nem szabad szennyezni a környezetet, de addig, amíg Pakssal és az üzemzavarok okozta szivárgásokkal meg lehet ölni, szabadon a magyart, addig engedtessék már meg, hogy ne fagyjanak halálra a rászorulók.

Itt álljunk is meg egy pillanatra, Drágáim. Pontosítsuk, kikre is gondolok itt, amikor azt mondom: rászorulók? Fentebb azt mondtam, azokra, akiknek jövedelme nem éri el a létminimum szintjét. Most konkretizáljuk is, hogy kik azok. Ők a rokkantak, és azok a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja, az életük végigdolgozását követően sem éri el a létminimum szintjét. Ők a beteg gyermekek, és az őket otthon ápolók. Ők az egyedülnevelő szülők, akiknek tartásdíjat nem, illetve csak a legminimálisabb mértékben fizet a különélő szülő. Ők azok, akik szülőként közmunkabérből élnek, vagy éppen a helyi uraságoknál végeznek vagy cseléd-, vagy feketemunkát a nagygazdaságokban. Ők azok, akik minimálbéres munkaszerződésekkel dolgoznak, főleg pedig azok, akik csak 4 órában vannak bejelentve, az ilyen minimálbéres szerződésekkel. Merthogy hazánkban, Európában egyedülálló módon a minimálbér nem éri el a létminimum szintjét. …

És ne feledkezzünk meg a munkanélküliekről, akiket alig 2 hónap alatt kivet magából a rendszer, és ellátás nélkül nem rontják tovább a híres kormányzati statisztikai adatokat - bár az életük ettől még megoldatlan marad. Természetesen, ott, fönn - főként a választás finisében - midnezt tagadják, és hamis állításokat tesznek a megélhetés vonatkozásában, élükön magával a nemzetgazdasági miniszterrel. A Magyar Szociális Fórum szerint, példának okán, nem felel meg a valóságnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter állítása arról, hogy közelednénk a teljes foglalkoztatás megvalósulásához.

„Alaptalan az állítás, távol állunk attól a teljes foglalkoztatástól”  

– írták vasárnap kiadott közleményükben, mely így folytatódik:.

"Magyarországon 1,2-1,5 millióan élnek tartós munkanélküliségben, napi egy-két dollárnak (250-500 Ft) megfelelő összegből. Egész országrészekben nincs munkalehetőség, ha pedig akad, nem lehet megélni belőle, oly alacsony a bér.

A teljes foglalkoztatás közeli megvalósulásáról csak az beszélhet, aki „teljességen” az aktív korú lakosságnak azt a részét érti, amely rendelkezik állással és megélhetéshez szükséges jövedelemmel. De hazánkban a rendszerváltással együtt járt privatizáció következtében másfél millió ember szorult ki a mezőgazdasági és az ipari termelésből, valamint a szolgáltatási szférából, és az elvesztett munkahelyeket azóta sem pótolta senki.

Az MSZF igazát alátámasztják a statisztikai adatok is: 6 millió 200 ezer aktív korú lakos közül 4,5 milliót foglalkoztatnak. Tehát 1,7 milliót nem foglalkoztatnak. Ez az egzisztenciáját vesztett tömeg, beleértve leszármazottaik egy részét is akkora nélkülözésben él, hogy sok tekintetben fizikailag és szellemileg is degradálódott, és lényegében hasznavehetetlenné vált a társadalom számára. Ezt a tömeget csak úgy lehetne visszailleszteni a társadalomba, ha átfogó programot indítanának egészségügyi rehabilitálásukért és társadalmi reintegrálásukért. De ilyen program nincs!

A rendszerváltást követően egyik kormány sem foglalkozott ezzel az égbekiáltó társadalmi problémával. Mindegyik kiszolgálta a tőkés magántulajdonhoz fűződő érdekeket, elsőbbséget biztosított a profit-szempontnak a megélhetési szemponttal szemben.

Magyarországon emiatt szegényedett el a lakosság kb. 40 százaléka, s került szélsőséges nyomorba a lakosság 12-15 százaléka.

Úgy tenni, mintha ez nem érintené a teljes foglalkoztatottságot, egyet jelent annak beismerésével, hogy az a kormány is képtelen megoldani a társadalmi problémákat, amelynek Varga Mihály a tagja."

 – tartja a Magyar Szociális Fórum

Talán, ebből a felsorolásból meg tudjátok saccolni, miért mondtam azt levelem elején, hogy hazánk harmada minősül rászorulónak, akik nemcsak az éhezéssel, de  fagyhalállal is szembe kell, hogy nézzenek. Az ugyanis hülyeség, hogy csak a hajléktalanok fagynak meg. Ez, egész egyszerűen nem igaz. Ők legfőképp megfagynak, a mínuszokban, az utcán, igen.  Ugyanakkor az is igaz – és hazánk ebben is vezető helyen áll -, hogy a saját, fűtetlen lakásukban is egyre többen fagynak meg.

Milyen okok vezetnek idáig, hogy az emberek nem tudnak gondoskodni a saját fűtésükről? A jövedelmi háttérről már beszéltünk, most vegyük szemügyre a makrokörnyezeti tényezőket. Az önkormányzatok, akik tudnának segíteni túlélni a telet, egyre szegényebbek, a központi költségvetésből forrást már nem kapnak ahhoz, hogy az illetékességi területükön élő szegény embereken segíthessenek. Hajdan még adhattak szociális támogatásokat, jelenünkben azonban mindezt megtiltották. Nemrégiben volt abból botrány, ha emlékeztek, hogy mindezen túlmenően még az ételosztást is elkezdték egyik-másik önkormányzat területén belül betiltani. Az is folyamatos híranyagot képezett, hogy maguk az önkormányzatok lakoltatják ki, tartozások miatt a családokat az önkormányzati tulajdonú ingatlanokból, akkor, és úgy, hogy a tartozásrendezési szolgáltatást az önkormányzatok már nem nyújtják (ezt is törvényben tiltották meg nekik).

Tudtátok, Kedveseim, hogy kis országunkban 40 ezer gyermeknek még csak lakcíme sincs? Ők azok, akikről bizton elmondható, hogy emellett fagyoskodnak is. Tavaly már meghalt egy gyermek, a fűtetlen lakásában (az anyukája nemcsak egyedülnevelő volt, hanem hivatali dolgozó is, és a fűtési költségeket nem tudta kigazdálkodni a jövedelméből).

Azt hiszem, sikerült egy jó pár részletet tisztáznunk, a „rászoruló” fogalmat illetően, úgyhogy most újfent átadom a szót a Magyar Szociális Fórumnak, akik szombaton az alábbi közleményt adták ki:

„Az emberjogi szervezet szerint 149 rendkívüli kihűléses eset fordult elő.

Az MSZF értesülése szerint az áldozatok 53 százaléka a szabad ég alatt, ill. kórházba szállítása közben, vagy beérkezése után halt meg, 47 százaléka pedig fűtetlen lakásában.

Az emberéletben keletkezett eddigi veszteségből az MSZF arra következtet, hogy az enyhébb tél miatt ugyan kevesebben fognak meghalni, mint a múlt télen, de továbbra is tömeges jelenség marad a fagyhalál, tekintettel a nyomorban élő 1-1,5 millió emberre, és a tömeges kilakoltatásokra. Tavaly 10-11 ezer ember feje fölül vették el a fedelet 3600 kilakoltatás keretében anélkül, hogy más lakhatást biztosítottak volna nekik. A február közepén véget ért szociális tűzifa-akció keretében a rászorulóknak kb. a fele jutott fűtőanyaghoz.”

– írta a Magyar Szociális Fórum.

Aranyoskáim!

Végezetül felhívnám a figyelmeteket arra, hogy hazánkban a minisztériumok szókincséből, egy belső rendelettel eltörölték a ’szegénység’ szó használatát. Kérlek titeket, gondolkozzatok el azon, hogy ha ott, fönn, nem hajlandóak, még csak említésképpen sem foglalkozni az olyan, és egyre elterjedtebb szociális jelenséggel, mint a szegénység, akkor ugyan várható-e bármiféle segítség is az egyre szegényebb hazai lakosság számára, onnan, föntről?

Közületek, aki elmúlt már 18, áprilisban már szavazhat. Emlékezzetek erre a levelemre akkor, amikor behúzzátok az X-et. … Hiszen érettségi után ti magatok is minimálbéres munkaszerződéssel fogtok dolgozni, bőven a létminimum szintje alatt. S ha mennétek a Mamahotelből, nemcsak az ennivalótokról, de a tüzelőtökről is saját magatoknak kell majd gondoskodnotok. Mit gondoltok, ilyen politikai-jogalkotói hozzáállással menni fog? …

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.

komment
süti beállítások módosítása