Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Ne félj meggyújtani a gyufát!

2018. január 24. 07:26 - Öreganyus

amazon.jpgAranyoskáim!

Ma a civil jogvédőkről, és sorsukról írok pár szösszenetet. A példák, első ránézésre elrettentőként fognak hatni, de, kérlek titeket, hatoljatok a mondanivaló mélyére, bízva ösztöneitekben, és lássátok meg a fényt az alagút végén. Közben ne feledjétek a régi mondást:

„Isten a legnehezebb csatáit mindig a legjobb harcosainak adja! ….”

A sötétséggel szembe menni mindig nagy feladat, függetlenül attól, hogy melyik jogvédelmi területről beszélünk. Láthatjátok, ha figyelemmel követitek napjaink civil érdekvédelmi tevékenységét, majdnem minden területről tudok hozni egy-egy példát arra, hogyan kaszálják el végképp azokat, akik, civilként ki mernek állni, ne adj Isten még érvényesíttetni is akarják ezen jogokat Magyarországon. Most nem beszélek saját példáról (tegnap túl sokat beszéltem magamról, így ma ezt hanyagolnám, mielőtt még torkig lennétek velem).

Induljunk hát ki a jelenből, csak címszavakban sorolom a neveket, és azokat a területeket, amelyeken ők valóban tenni akartak. Pukli István – oktatás. Halász Pálma – családon belüli erőszak. Demeter Éva – rokkantak. Sándor Mária – egészségügy. Szima Judit – rendvédelem. Jóval többen vannak még, azok az érdekvédők, akiket kerékbe tört korunk politikai rendszere, pusztán azért, mert hatékonyan érvényesítették az elnyomott társadalmi rétegek jogait. A felsorolás természetesen nem teljes, mert tekintettel fiatal korotokra, csak a közelmúlt nagyjainak neveit soroltam. És még egy nagyon fontos név: Geréb Ágnes neve.

Geréb Ágnes az otthonszülés bevezetéséért, és legalizálásért küzdött, most börtön vár rá. A magyar sajtó – mondhatnám: természetesen – nem foglalkozott az ügyével, csak azokban a pontokban, amelyeknek botrány-szaga volt, így a közvélemény nem kicsit félre is lett tájékoztatva arról, mi, és miért történt valójában. Ugyanez elmondható az összes, fentebb sorolt nevek, és történeteik kapcsán is. Már az is magáért beszél, hogy Magyarországon nem jelenhetett meg a Geréb Ágnessel kapcsolatos híradások kapcsán a teljes, igaz történet. Mindezt Rebecca Schiller, a The-Pool.com újságírója írta meg. A cikkből csak pár gondolatot idézek, a Free Geréb Ágnes hivatalos Facebook oldal fordításában:

„2010-ben Ternovszky Anna megtette azt, amit várandós nő a világon még soha: beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). Korszakalkotó perében kijelentette, hogy a szüléssel kapcsolatos döntésünk a magán- és családi élethez fűződő alapvető emberi jogaink részét képezi, és hogy az országnak, amelyben élünk, biztosítania kell azokat a rendszereket és kereteket, amelyekben ezt a döntést meghozhatjuk.

Ternovszky otthon szeretett volna szülni a nőgyógyászból szülésznővé vált Dr. Geréb Ágnessel, aki előző terhessége során is gondoskodott róla. Mivel Magyarországon az otthonszüléssel kapcsolatos jogi álláspont kétértelmű volt, és Gerébet akkorra már büntetőjogilag felelősségre vonták a munkája miatt, ezért Ternovszky úgy érezte, nem hozhat meg egy ilyen fontos és személyes döntést anélkül, hogy a törvény meg ne változna. Megnyerte a pert, és azzal kapcsolatos eltökéltsége, hogy az állam megvédje őt az intézményesített erőszaktól egyes magyarországi szülészetekben, jogi precedenst teremtett, amely globális „Emberi jogokat a szülésnél!” mozgalmat indított útjára, és előmozdította a nők jogainak megértését és védelmét Európában.”

Láthatjuk: komoly hivatás, komoly céltudat, komolyan véve a sorsfeladatát. És még nincs vége:

„Geréb egész karrierjét viták kísérték; orvosi engedélyét 1978-ban függesztették fel először, amiért lehetővé tette a nők számára, hogy a párjuk velük legyen a szülés alatt – megelőzve az angol szülészprofesszor, Wendy Savage 1985-ös felfüggesztését, aki hasonló merészséggel ki mert állni a nők döntési jogáért. Geréb nőközpontú gyakorlata és hajlandósága arra, hogy támogasson mindenkit, akár otthon, akár kórházban szeretne szülni, számos további felfüggesztést, házkutatást és letartóztatást eredményezett.”

Mint a fentebb sorolt nevek esetében, itt is láthatjuk, hogy élete minden szegmensét ellehetetlenítették, pusztán emberi sötétségtől vezérelten, annak érdekében, hogy egy bizonyos társadalmi réteg pénzügy befolyását meg tudják tartani, illetve növelni legyenek képesek. A mi társadalmunk ugyanis erősen értékvezérelt társadalom, amelyben az anyagi értékek jóval előbbre valók, mint az emberi értékek. Ez az oka annak, hogy napjaink civil érdekvédői, előbb-utóbb napjaink mártírjává kell, hogy váljanak. …

Aranyoskáim!

Bízom abban, hogy egyikőtöket sem rettentettem el attól, hogy emberi jogvédőként találja meg emberi jogoktól egyébként mentes hazánkban a hivatását. Bátorítalak titeket erre, csak szeretném, ha közben nem hagynátok figyelmen kívül: széllel szemben fogtok pisilni. Komoly, kemény, és ádáz küzdelem ez, melyet ti nem biztos, hogy képesek lesztek akkora vasakarattal keresztülküzdeni, mint ahogyan ezt a veletek szemben álló pénzügyi érdekeltség képviselői teszik majd veletek. Ha mindez tudatos, a csatába induláskor, könnyebben elkerülhető a bukás, és könnyebben ki- és felismerhető az ellen taktikája, ami nyertes eredményhez vezet majd.

Úgyhogy azt tanácsolom: fejleszd az állóképességedet, a kitartásodat, a gernicedet pedig erősítsd meg, az idegrendszereddel együtt. Javaslom azt is: az emberi jogok bármelyikének védelmébe is csak akkor kezdj, ha nem alapítottál még családot. Mert tevékenységeddel az ő biztonságukat és nyugalmukat ugyanúgy kockáztatod, mint a sajátodat. S ha már gyermeked született, még inkább óvatosnak kell lenned, tekintettel arra, hogy nem egy civil érdekvédőtől vették el a gyermekeit, illetve lehetetlenítettek el minden kapcsolatot közöttük, pusztán azért, hogy megállítsák törekvéseiket. Azok a civil érdekvédők pedig, akik börtönbüntetésben részesültek (Geréb Ágnesen kívül Szima Judit is) segítő tevékenységükért, egyértelműen és biztosan meg kellett, hogy szakítsák kapcsolataikat családjaikkal, találkozásaikat a Beszélők idejére redukálva.

Mert Magyarországon ezt érdemli az, aki hatékonyan képes érdek- és jogérvényesítésre. Illetve, szót kell ejtsek a másik oldalról is. Azokra az érdek- és jogvédőkre gondolok itt, akik a korpa közé keveredtek, és felfalták őket a disznók. Ők azok a hajdani civil jogvédők, akik ma már politikusi karriert futnak be, átállva a másik oldalra.

Előttetek hát a lehetőség, Aranyaim! És, mint fentebb láthattátok, általában kétféle kimenetele lesz a civil érdek- és jogvédelmi tevékenységnek. A harc kemény, és a vége minden esetben az, hogy az érdekvédőt félreállítják. Ha nem a fenti módokon, akkor úgy, hogy végül az érdekvédő már csak írni fog, odafigyelve arra, hogy az általa gyújtott fény ne alhasson ki, és tovább tudja adni tevékenységével a tőle fiatalabbaknak, így rátermettebbeknek a stafétabotot. Felvilágosítással, tájékoztatással, és biztatással.

S hogy a ti korosztályotokból kikből válik majd kiváló érdekvédő, felnőttként? Azokból, akik már most, az iskolában is kiállnak társaik jogaiért. Azokból, akik segítő tevékenységet végeznek már most is, az 50 kötelező önkéntes munkán túlmenően is, akár. Azokból, akik komolyan veszik ezt az 50 kötelező önkéntes munkaórát, és közben nyílik ki előttük a világ, annak minden ellentmondásával együtt. Azokból, akik már most is kérdeznek, mert nem tartják kielégítőnek a felnőttek válaszait. … De azokból biztosan, akik rendezetlen, esetleg boldogtalan családi háttérrel rendelkeznek. Belőlük válik az igazi civil érdekvédő, mert ők tudják, és a saját bőrükön érzik, hogy a változásra, a változtatásra szükség van.

Ha okosabban és bölcsebben teszitek kötelességeteket, akkor ti vihetitek sikerre azt, amit mi elkezdtünk. Csak gondoljatok a csatarendre: az elől futó gyalogokat mindig eltapossa az ellen, de a gyalogok már gyérítik az ellen vonalát. A lovasságnak és a nehéztüzérségnek vágják a győzelemhez vezető utat. Jelenünk gyalogjai már elkezdtek kidőlni a sorból, eltaposta, vagy bedarálta őket a rendszer. Most már a lovasságon a sor.

Mert higgyétek el, érdemes! Értünk, értetek, a gyermekeitekért!

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

 

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva. Az új leveleim csak ezen az oldalon kerülnek megosztásra. 

komment
süti beállítások módosítása