Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Be fogja-e tartani a Kormány a hatályos jogszabályokat a közszolgálati létszámleépítéseknél?

2018. szeptember 14. 04:33 - Öreganyus

felmondas.jpgTöbbször elhangzott a Kormány részéről, hogy létszámleépítésre készül a közszférában 2019. január 01-jétől. Ahhoz, hogy ettől az időponttól megvalósulhasson ez a központi intézkedés, a hatályos jogszabályok értelmében közszolgálati tisztviselők esetében az érintettekkel legkésőbb október végén közölni kell a felmentésüket, mivel csak ezt követően kezdődik a kéthónapos felmentési idő. Ugyanekkor kell legkésőbb tájékoztatni az állami foglalkoztatási szervet a felmentéssel érintett tisztviselőkről.....

Szintén törvény rendelkezik arról, hogy a közszolgálati tisztviselők esetében ki kell kérni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) véleményét az igazgatási munkaerővel és személyi juttatásokkal való gazdálkodás körében.

Arról is ugyanez a törvény rendelkezik, hogy az államigazgatási szerv vezetője köteles kikérni a szakszervezet véleményét a közszolgálati tisztviselők munkavégzésére valamint juttatásaira vonatkozó, a munkáltató hatáskörébe utalt szabályozásról.

Magyarán a létszámleépítés tervezett foganatosítása, azaz az idei év októberének vége előtt jogszabályban előírt kötelessége a Kormánynak tárgyalnia a szektorban tagsággal rendelkező szakszervezetekkel, ennek érdekében össze kell hívnia a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot.

Ennek a Kormány egyetlen alkalommal sem tett eleget megalakulása óta, pedig idő közben az említett törvényt is többször módosíttatta az Országgyűléssel. Semmilyen hatástanulmányt sem mutattak be arra vonatkozóan, hogy mely szerveknél mely munkakörökre gyakorolt hatást a digitalizáció, szervenként lebontva hány ember munkáját tudja erre hivatkozással feleslegesnek ítélni a Kormány?

Az államigazgatási szerveknek szintén jogszabályban előírt kötelességük helyi szinten tárgyalniuk a náluk tagsággal rendelkező szakszervezetekkel a leépítés végrehajtásával kapcsolatban.

Szakszervezetünk tudomása szerint ez sem történt meg sehol.

Ugyanez a kötelezettség fennáll a Kormány által szintén bejelentett jövő évi béremelésekkel kapcsolatban, e téren sem tett le az asztalra semmilyen konkrét javaslatot a Kormány mindezidáig.

Szeptember közepe van, bő egy hónapja van a Kormánynak a jogszabályban előírt tárgyalásokat lefolytatnia a szakszervetekkel. Hangsúlyozzuk, tárgyalásokról van szó, nem pedig a Kormány és a munkáltatók által egyoldalúan közölt intézkedésekről, amelyek mellőzik a párbeszédet a felek között.

Tisztelettel kérdezzük a Kormányt, mikor áll szándékában betartani a hatályos jogszabályokat és végre elkezdeni a szakszervezetekkel a tárgyalásokat?

Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza 

komment
süti beállítások módosítása