Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Albérletet keres a tegnap kilakoltatott család ...

2018. szeptember 20. 03:54 - Öreganyus

csaladok_eve.jpgA Ferencvárosi Önkormányzat szeptember 19-én szerdán elhelyezés nélkül lakoltatott ki egy párt kiskorú gyermekükkel, abból az önkormányzati lakásból, amelyben 20 éve éltek. A 29 nm-es, penészes lakás egy olyan önkormányzati tulajdonú épületben van, amelyben most is több befalazott, üresen álló lakás áll – vélhetően ez az ingatlan is erre a sorsra jut a mai nap után.

A családot vasárnap rendőrök tájékoztatták szóban a kilakoltatás időpontjáról, erről semmilyen írásbeli értesítést nem kaptak. A kilakoltatás indoka az volt, hogy a családnak jelentős lakbér tartozása halmozódott fel. Erre és a törlesztőrészletek korábbi elmaradására a volt bérlő férjével való különválása, valamint betegsége és munkanélkülisége miatt került sor. A volt bérlőnek jelenleg ismét érvényes részletfizetési szerződése van a több mint másfél millió forintos tartozásra és az abban foglalt kötelezettségeknek a megállapodás megkötése óta folyamatosan eleget tett, tehát fizette a havi törlesztőrészleteket.

A rendőrségi felszólítás után fordult a család A Város Mindenkié csoporthoz. Sajnos nem sikerült elérni, hogy az önkormányzat legalább arra tekintettel függessze fel a kilakoltatást, hogy a család – rokoni segítséggel, valamint a Hálózat Alapítvány krízistámogatása jóvoltából – félmillió forintot egy összegben tudott volna törleszteni az adósságból. Ezen túl, a család a jelenleginél magasabb összegű törlesztő részletet is vállalt volna, és ezt fel is ajánlotta az önkormányzatnak.

Mivel az önkormányzat többszöri kérésre is elutasította a kilakoltatás felfüggesztést, A Város Mindenkié szerda reggel élőlánccal próbálta megakadályozni a kilakoltatást – sajnos sikertelenül. A rendőrök egyenként szakították ki a több mint negyven aktivistát egymás karjaiból, eltávolították őket a lakás elől, amelyből aztán a családot kilakoltatták. Az élőlánc egyik résztvevőjét a kilakoltatás során az önkormányzat által odarendelt egyik költöztető bántalmazta. A költöztető ellen információnk szerint súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás.

Miközben az önkormányzat azzal próbálta igazolni a kilakoltatást, hogy ők „a törvény adta lehetőségeket is meghaladó mértékben” támogatták a családot, éppen a legfontosabb törvényi kötelezettségének nem tett eleget: a hajléktalanná válás megelőzésének. Épp ellenkezőleg, hajléktalanná tettek egy gyermekes családot. Eközben az önkormányzat egyetlen, a fidesz helyi embereinek átjátszott lakáson tízszer annyit – tízmilliókat – veszít, mint amennyivel a család valaha tartozott.

Ráadásul a család nem a tartozása elengedését, hanem azt kérte, hogy törleszthessék az adósságukat, és cserébe maradhassanak az otthonukban.

A család jelenleg megfizethető albérletet keres. Kérjük, amennyiben ebben segíteni szeretnének, küldjenek e-mailt avarosmindenkie@gmail.com címre!

Az AVM aktivistái közül többen „Családok éve” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, később azonban ezeket a rendőrség eltávolította. Mindez azt is tökéletesen illusztrálja, hogy miközben a kormány a családok védelméről beszél, semmit sem tesz a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen.

A kormánypárti parlamenti képviselők idén télen még arra sem voltak hajlandóak, hogy tárgyaljanak arról az általunk kidolgozott törvényjavaslatról, amely megelőzné a gyermekes családok hajléktalanná válását. A törvényjavaslat elfogadása érdekében most petíciót indítottunk, amely itt található.

A Város Mindenkié 2018. szeptember 29-én szervezi meg a 8. Lakásmenet - Otthonunk az életünk felvonulást, amely szintén többek között a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen tiltakozik.

Papp Dóra képei az élőláncról>>>

AVM Csoport

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza