Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Valódi megoldás helyett büntetés ....

2018. június 28. 15:36 - Öreganyus

megkovezes.jpgAranyoskáim!

Ma egy véleménycikket ajánlok figyelmetekbe, a Habitat for Humanity-től. A civil szervezet a múlt héten, az országgyűlés által elfogadott, a hajléktalanokat hajléktalanságuk okán büntető törvényről elmélkedik, „A hajléktalan embereket büntetik, valódi megoldások helyett” címmel. Természetesen, azt mi is tudjuk, hogy ez embertelen megoldás, sőt: egyáltalán nem megoldás. A Habitat okosabban és részletesebben fogalmazza meg azt is, hogy miért.

A civil szervezet a problémát nem a padok elfoglalásában látja, hanem abban, hogy hazánkban teljes egészében hiányzik az a szociális védőháló, amely képes volna megakadályozni, hogy emberek kerüljenek az utcára, és ennek következtében családok szakadjanak szét. A jelenlegi ellátórendszer ugyanis – kormányzati híresztelésekkel ellentétben – nem alkalmas arra, hogy az összes, otthonát vesztett embert befogadja.

Országos szinten a hajléktalanok befogadására nyitva álló férőhelyek száma mindössze 9 600. Az ún. krízis-időszakban ezt további 1 500-al tudják bővíteni. Ezzel szemben a hajléktalanok száma hazánkban 15-30 000 fő. Egyértelmű tehát, hogy a hazai ellátórendszer ezt a tömeget fogadni, befogadni, ellátni nem képes.

Ehhez szorosan kapcsolódik a központi költségvetés hajléktalanságot figyelembe nem vevő elosztási rendszere, mely alapján évről-évre egyre kevesebb összeget különítenek el a hajléktalanok ellátására. Az erre szánt állami normatívák évek óta nem változnak, ezért érnek egyre kevesebbet, hiszen nem követik sem az inflációt, sem az ellátandó emberek emelkedő számát.

A Habitat úgy látja, hogy a rendelkezésre álló források emelése mellett a következő szempontok figyelembe vételére volna még szükség:

„Megoldást jelentene az utcai szociális munka kapacitásának bővítése, valamint az éjszakai szállások minőségének és szolgáltatásainak növelése. Óriási probléma ugyanis ma Magyarországon a szállók zsúfoltsága, a nem megfelelő higiéniai körülmények és a szállókon lévő biztonság hiánya. Emellett a szükségesnél jóval kevesebb a párok által is igénybe vehető szálláshelyek kapacitása. Az éjszakai menedékhelyek színvonalának növelésével valószínűsíthető, hogy az utcáról is sokkal több ember fog bemenni ezekbe az intézményekbe aludni.”

Majd így folytatják:

„A menedékhelyek önmagukban azonban nem nyújtanak komplex megoldást a hajléktalanságból kijutáshoz, szükség van olyan a hajléktalan-ellátó rendszerből kivezető utakra és a hajléktalanná válás megelőzésére, amelyek révén tehermentesíthető a hajléktalan-ellátórendszer.  Ilyen megoldás lehet akár a több szervezet által a gyakorlatban is bizonyított “Elsőként lakhatást” modell, akár az albérlet-támogatás vagy a munkaerő-piaci integrációt célzó programok. 

Bár az utcán élő hajléktalanok közül sokan dolgoznak, van jövedelmük, nem tudnak megfizetni még munkásszállót sem, mivel a közmunka jövedelem több, mint felét teszi ki egy szobabérlet vagy munkásszállás havidíja, és a fenti okokból az éjjeli menedékhely sem opció számukra. Jobb munkaerőpiaci feltételek és támogatott albérlet révén, szociális munkával támogatva az utcán élő hajléktalanok jelentős része újból emberhez méltó életet élhetne.”

Külön felhívja a véleménycikk a figyelmet arra, hogy a hajléktalan emberek között igen magas számban élnek rokkantak, illetve függők, akiknek a munkaerőpiaci integrációjuk nem megoldott. Hozzáteszem: a gyógyíttatásuk, gyógyulásuk sem.

Most egy nagyon fontos gondolatot idézek a cikkből:

„A központi költségvetés lakhatási célra fordított kiadásainak 2016-ban mindössze 23%-a volt szociálisan célzott, rászorultságot is figyelembe vevő. Adataink szerint ez a trend folytatódik és idén lecsökkenhet 10% alá is. A megfizethetőségi nehézségek, rossz lakásminőség, energiaszegénység, elhelyezkedési problémák, hajléktalanság kezelésében, egy megfizethető bérlakásszektor fejlesztésében nem történt célzott, rendszerszintű előrelépés, enélkül pedig a lakhatási szegénység tovább fog mélyülni Magyarországon.”

Aranyoskáim!

Higgyétek el, érdemes ezt a cikket elolvasnotok!

Kattintsatok ide a teljes tartalomért, és gondolkozzatok el a mondanivaló lényegén.

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza 

komment
süti beállítások módosítása