Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Büntetik a hajléktalanságot, miközben családokat tesznek hajléktalanná ...

2018. június 22. 06:19 - Öreganyus

hajlektalan_anya_gyermekeivel_dorothea_lange.jpgAranyoskáim!

Mint tudjátok, a hét elején fogadták el azt a törvénymódosítást, amellyel lehetővé tették, hogy a hajléktalan embereket eltüntethessék az emberek szeme elől, az utcáról. A módosítással a hajléktalanok további sorsának rendezéséről nem gondolkodtak, ugyanakkor akár börtönnel is szankcionálhatják most már, ha valaki, lakhatásának elvesztése következtében az utcára kerül.

Ne gondoljuk, hogy csak egyénekről van szó, ez a rendszer bizony, szívfájdalom nélkül az utcára teszi a gyermekes családokat is. Teszik mindezt az általuk oly sokszor hangoztatott Családok Évében. … Sokan gondolhatják úgy: megérdemlik, meg különben is, a gyerekeknek úgyis helye lesz a GYIVI-ben. … Erre csak azt tudom mondani: lélektelen hozzáállás ez, és aki ezt vallja, nem lehet magára büszke. A valóság ugyanis az, hogy ha az utcára kell menni, hát az utcára mennek – mégpedig gyermekestől. Ne feledjük: több tízezer gyermek él lakcím nélkül hazánkban (számukra pedig, ebben a formában nincs olyan illetékes önkormányzat, amelyik gondoskodna a szociális biztonságukról).

Igaz, ez már 2 éves adat – azóta ilyen irányú felmérés nem készült. Gyermeküket pedig  az utcára kerülő családok bizony bújtatni fogják (magukkal együtt, az utcán) a gyámügy szeme elől. Az elől a gyámügy elől, aki semmit sem tett meg a gyermek további lakhatásának biztosítása érdekében, ellentétben azzal, amit úgy a nemzetközi, mint a hazai gyermekjogvédelmi szabályok előírnának számukra.

Mivel már az utcán nem tartózkodhatnak a fedelüket vesztett emberek, ki fognak menni az erdős részekre. Igen ám, csakhogy szinte minden erdő vagy magántulajdon, ma már, vagy éppen letarolják, annak érdekében, hogy hivalkodó villaépületeket húzzanak fel a fák helyére. Mert a gazdagságot mutatni, a nyomort takarni kell. Lévén, középút ma már nincs.

Kiválóan érzékelteti mindezt a Város Mindenkié Csoport közleménye, akik folyamatosan tudósítanak arról, mi történik a Bihari utcában, ahol egy önkormányzati tulajdonú, családok otthonául szolgáló, nemrég felújított bérház menthető volna, ám úgy döntöttek: csak azért is le fogják bontani, és az ott élő családokat, gyermekestől- beteg családtagostól az utcára teszik.

Közleményük így szól:

„A kőbányai képviselő-testület a Bihari utcai önkormányzati lakóház elbontásáról döntött. A terjedelmes előterjesztést az önkormányzat nem hozta nyilvánosságra, és a képviselők is csak két nappal az ülés előtt kapták meg azt. A Fidesz-frakció szavazataival elfogadott előterjesztés annak ellenére javasolta a lakóház és az ott lévő 73 komfortos önkormányzati bérlakás elbontását, hogy ez még az önkormányzati előterjesztés számai szerint sem racionális döntés. Ráadásul tíz éven belül többszáz millió forintot költöttek az épület felújítására, ami bontással szintén teljes egészében kárba veszne. A Város Mindenkié csoport gyorselemzésben cáfolta az előterjesztés következtetéseit, és arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a bontást.

A kőbányai képviselő-testület a mai ülésén tárgyalta azt a Bihari utca 8/C szám alatti lakóépületről szóló tervet, amelynek elkészítését az Önkormányzat még a januári testület ülésen vállalta. A Város Mindenkié csoport (AVM) kezdeményezésére, Tóth Balázs helyi képviselő előterjesztése nyomán elfogadott határozati javaslat szerint az önkormányzatnak olyan tervet kellett készítenie, amely

„az épület kiürítésén és bontásán kívül alaposan megvizsgálja a feltárt műszaki problémák tartós megoldásának és ily módon az épületben található komfortos önkormányzati bérlakások megőrzésének a lehetőségét is”.

Az önkormányzat már a terv elkészítése előtt kész tényként kezelte az épület bontását: már korábban megkezdte az épület kiürítését, és a tervezett bontásra hivatkozva nem hosszabbította meg az az ott lakó rászoruló családok egy részének a határozott idejű bérleti szerződését. Emiatt sajnos a kezdetektől felmerült a gyanú, hogy a terv előkészítésekor nem a határozati javaslatban szerepeltetett célt: az önkormányzati bérlakások megőrzésének a lehetőségét keresik, hanem a már korábban és más szempontok szerint meghozott döntés alátámasztását tartják majd szem előtt. Ez a gyanú, sajnos, beigazolódott.

Ahogyan azt a képviselő-testület tagjainak az ülést megelőzően megküldött és az ülésen is kiosztott gyorselemzésünkben részletesebben is kifejtettük: az előterjesztés saját adatai is azt támasztják alá, hogy még gazdaságossági szempontból sem éri meg lebontani a 73 lakásos épületet. Még inkább felelőtlen döntés a bontás akkor, ha tekintetbe vesszük azt a társadalmi költséget, amit az önkormányzati lakásállomány jelentős csökkenése jelentene egy olyan kerületben, ahol már így is sokkal több rászoruló család van, mint szociális bérlakás.

A testületi ülés elején Tóth Balázs képviselő kezdeményezte az előterjesztés napirendről való levételét, tekintettel arra, hogy a képviselőknek nem biztosítottak elegendő időt annak megismerésére és áttanulmányozására, és ily módon lehetetlen felelős döntést hozni. Tóth Balázs felvetését a kormánypárti többség válasz nélkül hagyta.

A kormánypárti képivselők szintén válasz nélkül hagyták az előterjesztés következetlenségeivel és a bontás társadalmi kárával kapcsolatos felvetéseket. Az AVM részéről Misetics Bálint kért szót, aki arra kérte a képviselőket, hogy a gazdasági szempontból is racionálisabb felújítás mellett döntsenek, vagy legalább halasszák el a döntést, hogy a helyi közvéleménynek, szakmai szervezeteknek és az érintett lakóknak lehetősége legyen megismerni és véleményezni az önkormányzat terveit. Az előterjesztésben a Bihari utcai lakóházzal kapcsolatban hivatkozott „közbiztonsági problémákra” válaszként pedig elmondta:

„Ha minden épületet elbontanánk, amiben előfordulnak bűncselekmények, az Országház már biztosan nem állna a Kossuth téren."

A Bihari utcai önkormányzati lakóház ügyében az elmúlt hónapokban elsősorban a tervezett kilakoltatások ellen küzdöttünk, ugyanakkor már tavaly decemberben nyilvánvalóvá tettük azt is: kiemelkedően fontosnak tartjuk a Bihari utca lakóházban található 73 bérlakás megőrzését..

Továbbra is arra kérjük tehát az önkormányzatot, hogy

- egyenek emberségesek és egyúttal tartsák be a hajléktalanság megelőzésével kapcsolatos törvényi kötelezettségüket: ne tegyenek utcára rászoruló családokat;

- ne bontsanak le 73 önkormányzati lakást, hanem újítsák fel a Bihari utcai lakóházat, hiszen gazdasági szempontból is ez a racionális döntés.”

Aranyoskáim!

… és így érkezünk vissza az 50-es évekbeli, nyomor-létbe, miközben a színpadon csak a pompát láthatjuk. Mi is, és a külföld is, aki még egyedüliként képes volna nyomást gyakorolni kormányunkra az emberibb jogalkotásért. Kormányunk úgy döntött: ami nem látható, az nincs is. Nagyüzemre kapcsoltak hát a hajléktalanság fellendítéséért, miközben nem olyan hajléktalanszállóra küldik az embereket, ahol élni is lehet, hanem börtönbe küldik az utcára került embereket azért, mert a hatalom által szociálisan-gazdaságilag ellehetetlenítve sem maguk, sem családjuk megélhetését nem képesek biztosítani.

Aki képes az értelmező olvasásra, az tudja, mindez pontosan mit jelent. Látja az eljövendő, a szegényekre váró, sötét jövőt is – nincs szükség tehát semmiféle további megállapításokra tőlem.

Szomorúan ölel titeket:

Öreganyus

Fotó: Dorothea Lange

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza 

komment
süti beállítások módosítása