Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Női önkéntesek az otthontalan családok új esélyéért

2018. június 09. 05:23 - Öreganyus

habitat-women_build.jpgNapjainkban közel 122 ezer olyan család van Magyarországon, akiket hiteltörlesztésük elmaradása miatt fenyeget lakhatásuk elvesztése és a hajléktalanság. Otthonuk elvesztése után ők azok, akik végső esetben családok átmeneti otthonaiban találnak ideiglenes menedéket.  A családok átmeneti otthonai azonban nem nyújtanak mindenkinek megoldást: ma hazánkban 161 családok átmeneti otthona működik összesen 4007 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy a lakhatásukat vesztett családok alig 1-2%-án tudnak csak segíteni ezek az intézmények.

Nagyvállalati és civil összefogás keretében jut újra otthonhoz egy kétgyermekes újpesti család. A MetLife és a Habitat for Humanity Magyarország együttműködésében több mint negyven vállalati önkéntes dolgozik idén egy újpesti, önkormányzati bérlakás teljeskörű felújításán. Az idei együttműködés kiemelt eseménye a Women Build önkéntesnap, amin női önkéntesek fognak össze, hogy munkájukkal – a család otthonának felújítása mellett – az átmeneti otthonokban élő nők és gyermekek lakhatási helyzetére és gondjaira hívják fel a figyelmet.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy harmadik éve működhetünk együtt a Habitat for Humanity alapítvánnyal és elsőként veszünk részt a Women Build kezdeményezésen. A Közösségi Összefogás Hete elnevezésű program keretében idén már 4 napon keresztül több mint 40 önkéntes munkatársammal segédkezhetünk abban, hogy egy kétgyermekes család méltó és megfizethető lakhatáshoz juthasson és esélyt kaphassanak egy új és biztonságosabb élet megteremtéséhez”

– nyilatkozta Dr. Zolnay Judit, a MetLife magyarországi vezérigazgatója.

„Háromgyermekes apaként átérzem minden szülőnek az aggódását, kétségbeesését, akit az a veszély fenyeget, hogy otthona elvesztése egyben gyermekei elvesztését is kockáztatja. A Habitat évek óta segít ilyen nehéz helyzetbe került családokat, ahol a legtöbb esetben mindkét szülő dolgozik, mégis, önhibájukon kívül, nem képesek biztosítani a család lakhatását, biztonságát.” 

– mondta el Szegfalvi Zsolt a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója, majd hozzátette:

„Nagyon fontosnak tartom a ’Women Build’ kezdeményezést is, amely egyrészt ráirányítja a társadalom és a döntéshozók figyelmét a problémára, másrészt a közösségi összefogás erejével az egyének számára is lehetővé teszi a helyzet javítását.”

A Habitat „Második Esély” programja keretében otthonhoz jutó család is egy újpesti átmeneti otthonban él jelenleg, annak ellenére, hogy mindkét szülő főállásban dolgozik. János és Irén, illetve két gyermekük korábban évekig egy újpesti albérletben éltek, mielőtt a tulajdonos bejelentette, hogy eladja a fejük fölül a lakást. Két hónapjuk volt új albérletet találni és bár volt tartalékuk - még a piaci árak mellett is ki tudták volna fizetni a bérleti díjat és a kéthavi kauciót, azonban a tulajdonosok nem adták ki nekik a lakásukat, amikor meghallották, hogy gyermekeik is vannak. A család így került végül kapcsolatba az újpesti családsegítővel, majd költözött be az átmeneti otthonba. Az idei évben pedig rájuk esett a választás, hogy a MetLife és a Habitat együttműködésében újra biztos otthont teremtsenek maguknak.

A Habitat for Humanity Magyarország „Második Esély” programja vállalati partnerekkel és önkormányzatokkal együttműködve csupán évi két-három családnak nyújt megoldást, ezért a szervezet emellett rendszerszintű változást is sürget. Úgy gondoljuk, hogy egy jól működő és kiterjedt szociális bérlakásrendszer hosszú távon tudna élhető alternatívát nyújtani a lakáspiaci folyamatoknak leginkább kitett családok számára. Ezzel együtt a lakásvesztést megakadályozó és megfizethetőbb lakhatást biztosító állami támogatásokra is szükség van, mint a lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás és sokak számára hozzáférhető magáncsőd intézménye.

Habitat for Humanity Magyarország 

A munkálatokon készült fotók ide kattintva megtekinthetők.

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.