Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

MI a pénz? Mire jó a pénz? Mi dolgom a pénzzel?

2018. január 31. 03:59 - Öreganyus

Utolsó csepp a kényszeredett eszmélésben: a devizahitel

jelzalog.jpgAranyoskáim!

A múlt héten továbbítottam hozzátok levelet egy közgazdásztól, melyben a pénz körforgásáról, és a pénzteremtésről beszélt nektek. Ma újra hozzátok szól, mesélve a jelzálogról, és a jelzáloghoz kapcsolódó hitelekről. Mert egy vízcsepp is elég. ...

Fáy Árpád gondolatait közvetítem nektek:

"A pénzzel kapcsolatos ismeretek, a pénz elméleti modellje, a pénz gyakorlati használhatósága oly mértékben elhanyagolt, majdnem tiltott, titkos ügy, hogy szinte lehetetlen a lényegi ismérveit axiomatikus szigorú rendben sorra venni.

Egy hasonlattal próbálok kezdeni. Van egy víztömeg, egy tó, egy tartály, egy folyó, egy tenger, bármi. Ennek a víztömegnek a viselkedését sokféle módon lehet leírni. Nemcsak a leírási eszközök sokfélék (képek, folyó szöveg, grafikonok stb), hanem azok a hatások is, amelyek a víztömeg viselkedését befolyásolják.

Egy folyó, egy zuhatag viselkedése egészen más, mint egy fürdőkád, egy lefolyás nélküli tó, egy tenger viselkedése. A víztömeg különféle viselkedését a különféle körülmények is befolyásolják. Tételezzünk fel egy álló vizet. Input és output, be és kifolyó vizek eredőjeként alakul a vízszint. Kis elvonatkoztatással feletessük meg a víz szintjét a pénzben kifejezett árszintnek.

Biztosan nem vihető végig minden apró rezdülés mélységéig a párhuzam a vízszint és az árszint között. Arra azonban alkalmas lehet, hogy utaljunk arra, nincsen például egyféle pénz-keletkezés és egyféle pénzmegszűnés sem. Az állóvíz szintjét sokféle módon befolyásolhatja mind a bejövő mind a kimenő vizek mennyisége.

Az állóvíz szintjét (tömegét) befolyásolja az eső, pára kicsapódás (és az elpárolgás), a befolyó felszíni patak (és a kifolyó víz a gáton, a zsilipen keresztül), a víz alatti forrás (és a víz alatti elszivárgás), elvileg akár a víz helyben keletkezése valamilyen kémiai folyamatnak köszönhetően (és a víz helyben elbomlása).

Ha egy állóvíz szintjét szabályozni akarjuk, például stabilizálni, akkor a különböző input és output folyamatokat kell „kézben tartsuk”, irányítsuk, szabályozzuk. Lehet a sok eső hatását a gátak kinyitásával mérsékelni, de lehet a nagy párolgást valahonnan plusz befolyó vízzel is kompenzálni. Az emberi szándékot a beavatkozás nem mindig tudja érvényesíteni.

A pénz esetében vegyük a pénz keletkezését és megszűnését. Nem ugyanarról van szó keletkezés és megszűnés esetén, mint forgalomba kerülés és forgalomból kikerülés. Nemcsak bonyolult rendszer a pénzrendszer, de tőlünk is függ a bonyolultságának kaotikussága avagy kézben tartható, irányítható volta így vagy úgy.

A teljes kérdéskör kifejtése helyett egy kis részletet emelek ki, a banki kölcsönét fogyasztó ügyfelek esetén. Látszólag egyértelmű, egyszerű, jól szabályozott ügyletről van szó. Azonban közelebbről vizsgálva kiderül, hogy például a megtakarítás közvetítése és a pénzteremtő hitel alapvetően különböző eredetű kölcsönt eredményez. Ezeket a különbségeket ha nem vesszük tekintetbe, akkor értelmetlen, a pénzhasználat eredményességét lényegesen visszafogó lesz a kölcsönök gyakorlatának eredménye, ha a szabályozáshoz szükséges egyértelműsítés a kétféle esetben nem történhet meg, hiszen a szabályozandó folyamat a két esetben nem egyforma.

Egy példát vegyünk elő, a kölcsönhöz tartozó tulajdon kérdésében. A megtakarítás közvetítésében a megtakarító tulajdonának kölcsönzése valósul meg, a megtakarító tulajdonjogának felfüggesztése nélkül. Ha mégis elbukik az ügylet, akkor a megtakarító tulajdonos vesztesége a jelzálogból kompenzálható. Ezen mint logikusnak tűnő összefüggésen nem is szoktak akadékoskodni az ügyfelek (hacsak nem uzsorás túlzásokkal találkoznak a bank részéről).

Ha viszont a kölcsön forrása egy hitelügylet, akkor nem tudjuk megindokolni, értelmezni a jelzálogot a megtakarító vagy bárki más tulajdonjogával. Akkor mireföl kerül alkalmazásra? És mireföl indokolják általában a megtakarítók tulajdonjogának védelmével?

Ismeretes, hogy a pénzteremtéshez kapcsolható az a meggondolás, hogy a „semmiből” hitelművelettel teremtett pénz lényegében a társadalom összesített vásárlóerejének a banki művelet révén való újraosztásaként értelmezhető. Mégpedig minden egyes pénzmennyiségre kihatóan. Mint az infláció (az is minden egyes pénzegység értékét befolyásolja). Ebben az esetben tehát, ha a társadalom összesített vásárlóerejéből való újraosztó részesedésként értelmezzük a banki pénzteremtő hitelt, akkor feltételeznünk kell egy erre vonatkozó társadalmi egyezséget.

Megszálló hatalom, diktatúra esetén kényszerű egyezséget, de lehetséges a társadalom józan belátásán alapuló egyezség is. Ahhoz, hogy józan belátáson alapuló egyezségről lehessen szó a banki pénzteremtő hitelek esetében nemcsak megfelelő társadalmi közbizalomra van szükség, hanem megfelelő társadalmi tájékozottságra is a pénzrendszer sajátságait, sőt a pénzrendszer egyes típusait illetően.

Pénzteremtő banki hitel esetén tehát az esetlegesen elbukott és esetlegesen jelzáloggal terhelt ügylet következményeként a jelzálog tulajdonosa kizárólag a társadalmi közösség lehet – és semmiképpen sem valamely bank (amelynek az ügyféllel szembeni kemény ellenérdekeltsége egyáltalán nem zárható ki – lásd a devizahiteleket), sem valamely bank mögött megtakarító (mert ilyen a hitelműveletben nem szerepel), sem semmilyen olyan befektető, akinek a bank a bedőlt vagy bedőléssel fenyegető stb rossz ügyfelekkel kötött szerződéseit, jelzálogait technikailag értékesíthetné vagy értékesíteni szándékolná – mert ehhez az ügylet pénzügyi, közgazdasági, jogi tartalma szerint semmi alapja nincsen, nem lehet.

Az lehet, hogy a jogszabályok a kétféle kölcsön között és annak például a jelzálog-következményei között nem tesznek különbséget. De ha így van, az belátható, hogy a rosszul szabályozott helyzet tudatos visszaélésekre vagy csak óvatlanságból következő súlyos károkozásra (például devizahiteles tragédiákra) vezethet. Más szóval az önszervező, eredményes gazdaságot fékezi. Struktúrálisan.

FÁ"

Bízom abban, hogy hasznos volt számotokra,

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

Kapcsolódó írás:

Hogyan forog körbe a pénz?

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásre elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.

komment
süti beállítások módosítása