Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Lehet-e biztonságos a fesztiválszezon?

2018. június 29. 15:20 - Öreganyus

buli3.jpgEgyre fiatalabb korban kezdik a gyerekek a bulizást és alapvetően biztonságban érzik magukat, amikor elmennek otthonról. A szüleik viszont aggódnak amiatt, hogy egyre több és az éjszakában is egyre intenzívebb élményeket keresnek a fiatalok, ami összességében bajba sodorhatja őket. A fiatalok azt gondolják, hogy szüleikhez képest valóban máshogyan vágnak bele az éjszakába, de alapvetően csak a külsőségek változtak – ők ma is úgy buliznak, mint ahogy a szüleik tették azt 10-20 évvel ezelőtt. 

A megkérdezett tizen-, huszonévesek alapvetően a technikai eszközökben látják a különbséget:

“….a mobil miatt könnyebb összeszervezni a találkozókat. Megtudni, hogy ki, hol, merre van, könnyebb informálódni a bulikról, hova érdemes menni, mi van aznap a városban”.

A ma harmincas, negyvenes korosztály a mai bulik, fesztiválok hangulatát látják másmilyennek:

“Szabadabb és ezzel veszélyesebb lett a környezet. Sokkal tágabbak a határok, az erkölcsi értékek lazábbak. Nagyobb, durvább, több, gyorsabb élményekre van szükség ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék magukat. Nagyobb nyomás alatt vannak a mai fiatalok, mint régen, és ezt csak fokozott bulizással tudják kompenzálni.”

Az idősebbek, akik gyakran már maguk is szülők, hangot adtak félelmeiknek és aggodalmaiknak, ami a drogok elterjedtségét, vagy a túlzott alkoholfogyasztást illeti.

Egy dologban azonban minden generáció egyetértett: a mobiltelefonok nagyobb segítenek, és biztonságot nyújtanak, mint amekkora kockázatot jelentenek. A felsorolt pozitívumok között kiemelkedőek a biztonságot adó, a szervezést és tájékozódást segítő funkciók – mint az általános elérhetőség, helymeghatározás és fényképező hasznossága. Fesztiválokon a mobilhasználat hátrányaként alapvetően az illuminált állapotban való posztolás és telefonálás, valamint a rablásnak való áldozattá válás jelent meg a válaszok között. 

A fiatalok válaszaiból az is kitűnt, hogy a tudatos mobilhasználattal a buli is nagyobb:

„Ha valaki a telefonján lóg, ahelyett, hogy megélné a pillanatot, azzal elveszi a buli élményét.”;

illetve:

“Nem egymással foglalkozunk, hanem sokszor egymás mellett nyomkodjuk a telefont, fotózunk, lessük a reakciókat a social média tevékenységünkre, stb.” 

5 tipp szülőknek a fesztiválszezon nyugalmáért:

5 tipp fiataloknak a fesztiválszezon kimaxolásáért: 

A kutatásról készült rövid jelentés megismerhető itt

Hintalovon Alapítvány

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza