Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Már nem hiszünk puszta ígéreteknek. ...

2018. augusztus 17. 03:58 - Öreganyus

.. a jogalkotás előtt az otthonápolók ügye

fogyatekosok_mti.jpgAz otthonápolók köszönettel és tisztelettel tartoznak mindazon pártoknak, akik jogosnak tartva kéréseinket az ápolási díj minimálbérre emelése és munkaviszonnyá alakítása mellé álltak. A jelen politikai helyzetben egyedül a kormánypártok döntésén múlik, ez megvalósulhat-e.

Az ellenzék minden jószándéka és demokratikus törekvése kevés, ha a másik oldal nem hajlandó érdemi párbeszédre és cselekvésre. Nem számíthatunk sok jóra, ha hiányzik a másik fél tisztelete, hiányzik a választók felé érzett felelősség.

Tovább

A civil érdekvédelem utolsó bástyáit tapossa a hatalom ...

2018. augusztus 17. 03:31 - Öreganyus

stop.jpgAranyoskáim!

Egy 72 éves civil érdekvédőt elítélt a bíróság, azért, mert az általa alapított és irányított civil szervezet által felkarolt rászoruló temetésén fényképfelvételeket készített, és ezekkel a fotókkal illusztrálta a temetésről szóló beszámolóját. Az elítélt érdekvédő: Simó Endre. Az általa vezetett civil szervezet: A Magyar Szociális Fórum (MSZF).

Az MSZF tevékenységéről tudni kell, hogy mindig sajtónyilvánossá tette az önkormányzatok által, a rászoruló lakosság terhére elkövetett visszaéléseket. Tudni kell azt is, hogy egy-egy ilyen sajtótájékoztatón az önkormányzatok részéről soha nem jelent meg egyetlen ember sem, pedig az idős vezető minden esetben kérte, hogy nyilatkozzanak együtt az adott esetről. Endre ott volt minden, a szervezet tudomására jutott kilakoltatáson, előtte és utána is segíteni próbált a rászorulókon.

Tovább

Nem beszélünk a valóságról - udvariasságból ...

2018. augusztus 14. 17:22 - Öreganyus

cenzurazva.jpgAranyoskáim!

Az udvariasságot hazugságnak tartom. Legjobban ennek miértjét egyik írásomon levezetett példával szeretném szemléltetni. Ma írtam arról, hogy a 65+-osoknak kötelezővé tenném a PÁV-ot a jogosítvány meghosszabbításához. Gondoltam, ha Öreganyus mondja ki, jobban elfogadják az emberek az igazságot. Nem így történt.

Tovább

Hiányszakma a nevelőszülőség ...

2018. augusztus 14. 05:37 - Öreganyus

neveloszulok_1.jpgAlacsony az anyagi támogatása a nevelőszülőknek és a társadalom is előítéletes velük, sokan félnek a saját család reakcióitól is. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatása. Magyarországon 2007 óta növekszik a gyermekvédelemben élők száma, miközben nincs elég nevelőszülő. Az SOS Gyermekfalvak felmérte, milyen okok állhatnak ennek hátterében.

Tovább

Hőségriasztásban nincs kilakoltatási moratórium ...

2018. augusztus 11. 05:06 - Öreganyus

hosegriado.jpgAranyoskáim!

Kánikula van – a kilakoltatások pedig nem állnak meg. Télen, a fagyban, igen. Nyáron, a rekkenő hőségben mégis az utcára tehetik a családokat. Szégyen.

Ha a vizet kikapcsolják a családoktól, azért felállnak a politikusok, felszerelkeznek kamerával, és máris van víz újra. Ezek szerint csak ennyi volna a megoldás: feláll a politikus, elsétál, kamerával felszerelkezve a kilakoltatás helyszínére, és közvetíti, ahogyan a 34-35 fokban, szintén víz nélkül, az utcára kényszerítik a családokat.

Tovább

A szavak jelentősége ...

2018. augusztus 10. 05:00 - Öreganyus

csak_egy_szo.jpgAranyoskáim!

A tartozásrendezési eljárásban a szavak kiemelt jelentőséggel bírnak. Hogy miért? Mert akár százezrekkel, de az is lehet, hogy milliós nagyságrendben csökkenthetik a tartozást. Ez a kijelentés főként az ítélt dologra igaz. Hogy mi az az ítélt dolog? Ezek azok az esetek, amikor a tartozásrendezés peresítésre került már, abban a perben ítélet született, és az jogerőre is emelkedett, majd bírósági végrehajtóhoz került.

És itt kezdődik a sz.rkavarás a végrehajtást kérő részéről.

Tovább

A Fog Nélküli Nemzet ....

2018. augusztus 09. 03:41 - Öreganyus

mosoly.jpgAranyoskáim!

Tipródik a jogalkotó azon, hogy ugyan hogyan történhetett az meg hazánkban, hogy hirtelen a lakosság nagy része elhízottá vált, és egészségtelenül táplálkozik. Ennek ellenére nem az okot keresi, és szünteti meg, hanem valami vasgyári logika szerint azt mondja: vonjuk meg tőlük a sót, és vezessük be a chipsadót, egy-egy központi rendelettel. Meg is történt e nagy elhatározás, de a nemzet ettől még nem lett egészségesebb. Akkor kitalálták ott, fönn, a nagyonokosok, hogy vonjunk meg még több sót, és már az óvodától kezdődően beszéljünk nekik – mintegy vasárnapi igehirdetés gyanánt – az egészséges életmódról, és az egész közétkeztetést variáljuk át erre az elméleti-egészséges életmód által vezényelt étrendre.

Nincs is ezzel semmi baj. A baj azzal van, ha a nyers zöldséget és gyümölcsöt nem tudod mivel megrágni. …

Tovább

Tévhitek a végrehajtási eljárás kapcsán ...

2018. augusztus 01. 13:40 - Öreganyus

vihar_1.jpgAranyoskáim!

Tegnapi levelemért hideget-meleget kaptam azon emberektől, akik nem igazán az értelmező olvasás hívei. Nem ismétlem meg a szidalmaikat, és nem leszek ma rövid, mert szeretném, ha azok is értenének, akik eddig nem.

Előre bocsájtom: tiszta sor, hogy a bankok visszaéltek a hiányos hazai jogrendszeri szabályozással. Az is tiszta sor, hogy a hazai jogalkotás mélyen benyalt a bankoknak, és maximálisan ki is szolgálja az érdekeiket. És mivel ezek ma már köztudottak, így erről nem is írok többet. Mert aki megoldást keres, az nem síránkozik, de főleg: kidobja szájából a lerágott csontot, ha változtatni nem tud, vagy nem akar rajta.

A civileknek volna az a dolguk, hogy a hazai jogszabályi környezetet olyanná próbálják formálni, amelyben az adósok valóban rendezni tudják a tartozásaikat. Csakhogy erre mostanában nem sok idejük van – felemészti a rendelkezésre álló időt a gyűlöletkeltés és a gyűlölködés. Az érdemi civil munka pedig háttérbe szorul. Pedig a horvát példa nyomán most kellene elindulni. ... Ha. ...

Tovább

Véletlen volna? ....

2018. július 31. 08:59 - Öreganyus

marionett_babszinter_hu.jpgAranyoskáim!

Régóta böki a csőrömet, hogy mi a franc történt a civil adós-érdekvédelemmel. Egyre szembetűnőbb ugyanis, hogy ma már nem szól másról, mint az egyre fokozottabb acsarkodásról, és gyűlöletkeltésről. Érdemi tevékenység, pontosabban: érdemi eredmény a civilektől pedig nulla. Nagy nulla. Ma az a sztár az adós érdekvédők között, aki a leginkább képes a tömeg hergelésére. Ez a tevékenység, természetesen párosul egy nagy adag önhittséggel, és az összefogásra való képesség teljes hiányával.

És máris készen áll a legsötétebb társadalom kialakításának receptje.

Tovább