Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Költözés ...

2018. október 19. 16:42 - Öreganyus

mosoly.jpgAranyoskáim!

Értesítelek titeket arról, hogy a Nádfedeles Blog új helyre költözött. Megújuló tartalommal, változatlan témakörökkel ott várlak titeket, továbbra is. Az új felületen ritkábban írok majd, de mélyebben, mintegy mini-tanulmányokat publikálva. Úgyhogy, jelentem: a Nádfedeles Blog megkomolyodik.

A Nádfedeles Blog új elérhetősége: https://nadfedeles.webnode.hu/ 

Gondolkodjunk együtt továbbra is!

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

 

komment

Szemünk láttára sorvad a közoktatás minősége ....

2018. október 11. 05:02 - Öreganyus

igazsag_1.jpgMiközben a kormány megbecsült pedagógusokról beszél és nem lát problémát a tanárhiánnyal kapcsolatban, szülőként számtalanszor tapasztaljuk az oktatás minőségi problémáit, köztük a súlyosbodó tanárhiányt. A Szülői Hang Közösség ezért felmérést indított, hogy felmérjük a tanárhiányból adódó problémák mélységét és annak összefüggéseit remélve, hogy az országos helyzetkép ismertetése végre a valódi megoldások keresésére és érdemi párbeszédre sarkallja az oktatáspolitika legfontosabb szereplőit. Felmérésünk jelenleg is zajlik, de néhány előzetes részeredményt már most közlünk az első 2200 beérkezett válasz alapján.

Tovább
komment

Aki szegény, az a legszegényebb ...

2018. október 08. 05:44 - Öreganyus

szegenyseg_nembun_magyar_info_1.jpgAranyoskáim!

Ha beteg gyermeket nevel egy család, illetve, ha nagycsaládról beszélünk, a jövedelmi viszonyaikat figyelembe véve elmondhatjuk: legtöbbjük szegénysorban él. Azt is elmondhatjuk: ha az önkormányzaton múlik a lakhatásuk - törvény ide, törvény oda -, azt előbb-utóbb elveszíthetik. Így történt ez Kunszentmiklóson is, ahol egy szívbeteg gyermeket, és három kiskorú testvérét fogja az önkormányzat hamarosan kilakoltatni. Jövedelmük pedig nincs annyi, hogy abból egy piaci albérletet meg tudnának fizetni.

Tovább
komment

Az út szélén hagyja a rászorulókat a hazai lakáspolitika ...

2018. október 03. 01:13 - Öreganyus

lakhatasi_szegenyseg_2_napi_hu.jpgA 2018-as lakhatási jelentés egyik legfontosabb megállapítása – az utóbbi évekhez hasonlóan –, hogy Magyarországon egyre mélyül a lakhatási válság. 1,5 millióan élnek olyan lakásban, amelyekkel súlyos lakásminőségi problémák vannak; az ilyen zsúfolt, nedves, alacsony komfortfokozatú lakásokban élő embereknek a legtöbb esetben nincs pénzük felújítani a lakásukat.

A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan nagyjából 80%-a nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak, azaz a magyarok többségének lakhatási költségeit és életminőségét különösen rosszul érintik az épületállomány fizikai jellemzői. Minden harmadik háztartás lakhatással összefüggő megfizethetőségi problémákkal küzd, tehát jövedelméhez képest irreálisan sok pénzt költ rezsire, bérleti díjra vagy lakáshitelek törlesztőrészleteire (nem utolsósorban az épületek előbb említett fizikai állapota miatt).

A lakhatás terén a megfizethetőségi problémák szembetűnő folyamata az utóbbi évtizedben az eladósodás. Jelenleg nagyjából 1,4 millió háztartásnak (a háztartások harmadának) van valamilyen hitele, a háztartások legalább 13%-ának pedig 60 napon túli közműhátraléka, miközben 750 000 végrehajtási ügy van folyamatban az éves GDP 7%-ának az értékében. Ezeknek a tényeknek az ismeretében már érthető, hogy miért jut minden napra nagyjából tucatnyi kilakoltatás, és hogy miért nem mondható megoldottnak a (deviza) hitelválság.

Tovább
komment

A fagyhalál első áldozata ...

2018. október 03. 00:46 - Öreganyus

 

vandor_1.jpgÁldozatot szedett a szeptember végi éjszakai kemény hideg: egy ember kihűlt a szabad ég alatt, s már nem tudták megmenteni – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF), értesülésére hivatkozva, szombaton.

Az MSZF emlékeztetett, hogy a fagyhalál 2017-2018 telén kétszáz áldozatot szedett. 2005-2018 között 3063-an haltak meg hypothermiában, a rendszerváltás (1990) óta pedig több mint 8 ezren. (Hivatalos forrásból az adatokat sem cáfolni, sem megerősíteni nem voltak hajlandók.) A Város Mindenkié társadalmi szervezet keresetére a bíróság kötelezte az államot a 2016-2017 telén fagyhalálban elhunytak számának kiadására. A kormány 190 áldozatról tájékoztatta a szervezetet. A vonatkozó időszakban az MSZF 203 esetről értesült, a Központi Statisztikai Hivatal pedig 2016-ra vonatkozóan 238 esetről számolt be.

Tovább
komment

8. Lakásmenet szombaton ...

2018. szeptember 28. 03:47 - Öreganyus

8_lakasmenet_-avm.jpgMa Magyarországon bárkit az utcára lehet tenni bármiféle elhelyezés biztosítása nélkül. Évente több ezer kilakoltatás történik, amelyek során idős, beteg emberek és gyermekes családok veszítik el otthonukat. A kilakoltatások során a gyerekeket gyakran rutinszerűen elválasztják szüleiktől. A gyerekek ilyen esetekben állami gondozásba kerülnek, ahonnan rosszabb esélyekkel indulnak az életben, mint saját családjukban nevelkedő társaik, és felnőttként kikerülve sokan hajléktalanná válnak.

Tovább
komment

Helyettes szülővel elkerülhető volna az intézményi elhelyezés ...

2018. szeptember 27. 10:10 - Öreganyus

depresszio_1.jpgAranyoskáim!

A minap írtam a nevelőszülők problematikájáról. Abból indultam ki, hogy tranzit-befogadóként szerettem volna jelentkezni a speciális mentőknél, fogadva azokat a gyermekeket, akik hirtelen (pl. egy baleset következtében) maradnak szülői felügyelet nélkül. Utána néztem a nevelőszülői rendszer működésének, és óriási katyvaszt találtam ott. Az a levelem erről szólt. És érkezett egy olvasói jelzés, megkérdezvén: ez az elképzelésem nem a helyettes szülői szolgáltatást foglalná egyébként magába? …

Tovább
komment

Bizonytalan a fagyasztva tárolt embriók jogi sorsa ...

2018. szeptember 26. 07:16 - Öreganyus

petri-csesze.jpgEllentmondásos és hiányos, illetve több ponton is korszerűtlen az a jogi szabályozás, amely meghatározza a fagyasztva tárolt embriókról való rendelkezés, döntés kereteit – állapította meg vizsgálata nyomán az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint a jelentésében részletezett problémák a gyakorlatban súlyos bizonytalanságokhoz vezethetnek, ezért a hosszú ideje változatlan előírások felülvizsgálatát kérte a szaktárcától.

Tovább
komment

Nem mondhatom el senkinek ...

2018. szeptember 25. 08:49 - Öreganyus

gondolkodo_1.jpgAranyoskáim!

Ma a nevelőszülőkről írok nektek. Pontosabban az őket érintő problémahalmazról. Amit nem mondhatok el senkinek, mert kormányunk a napokban fogja útjára indítani a nevelőszülőket toborzó programját, miközben az őket érintő problémákat már évek óta nem orvosolja. Emlékszem, pontosan két éve annak, hogy interjú-sorozatot készítettem az érdekképviseletük vezetőjével. Akkor feltártuk, milyen jogszabályi módosításokra lett volna szükség ahhoz, hogy gondtalanul és akadálytalanul tudják végezni munkájukat. Miután mindez napvilágot látott, nemcsak az érdekképviseletüket lehetetlenítették el, de a portált is megszüntették, amin mindezt megjelent. Mégis beszélni kell róla, még akkor is, ha hazánkban minden kívánatos, az igazságon kívül.

Tovább
komment

Albérletet keres a tegnap kilakoltatott család ...

2018. szeptember 20. 03:54 - Öreganyus

csaladok_eve.jpgA Ferencvárosi Önkormányzat szeptember 19-én szerdán elhelyezés nélkül lakoltatott ki egy párt kiskorú gyermekükkel, abból az önkormányzati lakásból, amelyben 20 éve éltek. A 29 nm-es, penészes lakás egy olyan önkormányzati tulajdonú épületben van, amelyben most is több befalazott, üresen álló lakás áll – vélhetően ez az ingatlan is erre a sorsra jut a mai nap után.

A családot vasárnap rendőrök tájékoztatták szóban a kilakoltatás időpontjáról, erről semmilyen írásbeli értesítést nem kaptak. A kilakoltatás indoka az volt, hogy a családnak jelentős lakbér tartozása halmozódott fel. Erre és a törlesztőrészletek korábbi elmaradására a volt bérlő férjével való különválása, valamint betegsége és munkanélkülisége miatt került sor. A volt bérlőnek jelenleg ismét érvényes részletfizetési szerződése van a több mint másfél millió forintos tartozásra és az abban foglalt kötelezettségeknek a megállapodás megkötése óta folyamatosan eleget tett, tehát fizette a havi törlesztőrészleteket.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása