Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

A civil érdekvédelem utolsó bástyáit tapossa a hatalom ...

2018. augusztus 17. 03:31 - Öreganyus

stop.jpgAranyoskáim!

Egy 72 éves civil érdekvédőt elítélt a bíróság, azért, mert az általa alapított és irányított civil szervezet által felkarolt rászoruló temetésén fényképfelvételeket készített, és ezekkel a fotókkal illusztrálta a temetésről szóló beszámolóját. Az elítélt érdekvédő: Simó Endre. Az általa vezetett civil szervezet: A Magyar Szociális Fórum (MSZF).

Az MSZF tevékenységéről tudni kell, hogy mindig sajtónyilvánossá tette az önkormányzatok által, a rászoruló lakosság terhére elkövetett visszaéléseket. Tudni kell azt is, hogy egy-egy ilyen sajtótájékoztatón az önkormányzatok részéről soha nem jelent meg egyetlen ember sem, pedig az idős vezető minden esetben kérte, hogy nyilatkozzanak együtt az adott esetről. Endre ott volt minden, a szervezet tudomására jutott kilakoltatáson, előtte és utána is segíteni próbált a rászorulókon.

Az MSZF volt az is, aki a rendszerváltást követően életre hívta a Szociális Kerekasztalt (MSZFSZK) – ahonnan és tulajdonképpen elindulhatott, és szárba szökkenhetett az adós-érdekvédelem. Az MSZF-ből nőhetett ki a rokkant-érdekvédelem is, és a gyermek-érdekvédelem szava is általuk erősödhetett fel. (És ezekben az esetekben nem vettem figyelembe azon civil szervezeteket, tehát nem róluk beszélek, akik a központi büdzséből ún. működési támogatásban részesülnek. Lévén, ők csak nevükben érdekvédők – ezáltal csak a nevükben civilek, a valóságban azonban a pénzt adó kéz diktálja és határozza meg tevékenységüket). Ezen túlmenően Endre megalapította a Magyar Békekört, és küzd a háborúk ellen, a háborúk áldozataira felhívva a figyelmet. De legfőképpen a Magyar Békekör figyeli, közvetíti és kommentálja a külpolitikai történéseket, figyelmezteti a kormányt, egy-egy rossz, vagy nem megfelelő lépésére, mellyel hazánk biztonságát veszélyeztetheti.

Ha tehát a hatalmi törekvések szempontjából vizsgáljuk a történteket, láthatjuk: a Magyar Szociális Fórum veszélyes a hatalom érdekeire nézve.

Ezért most eltörlik.

Talán első volt Endre abban is, hogy a budapesti hajléktalanságot, és az ellátatlan hajléktalanok helyzetét fotodokumentálta, és beszámolóiban ezen fotókat szintén felhasználta. (Hogy ezt a hatalom kiküszöbölje, nemrégiben hozott egy törvényt arról, hogy a hajléktalanoknak tilos közterületeken tartózkodniuk).

Kellemetlenné vált tehát, a mindent ragyogó fényben feltüntetni akaró rendszer számára. Mert dübörög a gazdaságunk, az EU-ban nálunk fényévekkel más államok előtt csökkentették (lehet, azóta már meg is szüntették) a szegénységet, egyedül nálunk csökken rohamléptékben a munkanélküliség. … Nem is sorolom – unalomig ismeri mindenki a Központi Hírharsona hazugságait, miközben, ha szétnézünk magunk körül, bizony, láthatjuk a valóságot is. Simó Endre nemcsak, hogy megmutatta fotóival a reális valóságot, hanem ezt még nyilvánossá is tette, amivel egyre inkább feszélyezte a hatalom pöffeszkedését.

Legvégül akkor húzta ki a gyufát a hatalomnál, de talán a hatalom egyszemélyi vezetőjénél, amikor képes volt arra is, hogy a fagyhalált halt áldozatokról szót merjen ejteni, és a pontos statisztikai adatokról be tudjon számolni. Mindezt akkor tette meg, amikor a vonatkozó minisztériumok folyamatosan azt hangoztatták: ilyen adatok nincsenek, mert ha dübörög a gazdaság, megszüntették a szegénységet, és egyáltalán nincs is már munkanélküliség – tehát egyértelműen, mindezek következtében senki nem is szenvedhet fagyhalált, de biztosan nem halhat meg a saját lakásában, kihűlés következtében.

Az MSZF tehát több fronton is szúrta már a hatalom szemét. Eleinte megpróbálták lejáratni azzal, hogy kommunista szervezet. Mivel erre nem reagáltak az emberek, azt mondták: hamisítják a fagyhalálról szóló statisztikai kimutatásaikat. Még ez sem verte ki a hatalom-hívőkben a biztosítékot, és nem haraptak bele a segítő kézbe, még a lejárató propaganda ellenére sem, úgy döntött hát a rendszer, hogy a kisnyugdíjas pénztárcáján keresztül öli meg az idős aktivista érdekvédő kedvét. Az MSZF ugyanis mindig önköltségen dolgozott, a szervezet önkéntesei saját költségen segítettek a hozzájuk fordulóknak. Nem Soros-szervezet volt, minek okán az a hír, hogy hogyan is csinál ki egy civil vezetőt a jelen hatalom, nem is érte el az emberek ingerküszöbét.

Talán az lesz a legegyszerűbb, ha Endre saját beszámolóját tárom elétek arról, mi történt most pontosan:

„A Fővárosi Ítélőtábla elítélte Simó Endre emberjogi aktivistát, a Magyar Szociális Fórum alapítóját abban a perben, melyet a Hüvelyes Lajost kilakoltató terézvárosi önkormányzat egyik munkatársa indított ellene – tudatta szerdán a Magyar Szociális Fórum.

Az Ítélőtábla akceptálta Dombóvári Eszter anyagi követelését, és 190 ezer Ft „sérelemdíj” megfizetésére kötelezte Simót azért, mert Hüvelyes Lajos temetésén hozzájárulása nélkül fényképfelvételt készített és azt közzétette a Magyar Szociális Fórum Facebook oldalán az „Eltemették Hüvelyes Lajos terézvárosi kilakoltatott hamvait” című beszámolója illusztrációjaként.

Az Ítélőtábla szerint ezzel megsértette a felperes képmáshoz fűződő jogát. Minden indoklás nélkül elfogadták a felperes indoklását, miszerint a fotó, melyen Dombóvári Eszteren kívül még tízen szerepeltek, „kellemetlen” volt számára. Ugyanakkor elutasították az alperes állítását, miszerint az országos port kavart kilakoltatás, meghurcoltatás és halál áldozatának végső búcsúztatása előre meghirdetett, sajtó nyilvános közéleti esemény volt, ezért – a törvény szerint - nem volt szükség a megjelentek hozzájárulására ahhoz, hogy a fényképen feltűnhessenek, az őket ábrázoló fotó pedig nagyobb nyilvánosság elé kerülhessen. Az Ítélőtábla felülbírálta Budapest Környéki Törvényszék első fokú ítéletet, mely szerint „közéleti történésről” volt szó.

A félig béna Hüvelyes Lajost 2016-ban 71 évesen lakoltatták ki Izabella utcai 24 négyzetméteres lakásából, melyben egyetlen társával, Méry kutyával élt. Mivel öngyilkossággal fenyegetőzött, ha kilakoltatják, bilincsbe verték és a pomázi kórház elmegyógyintézetébe szállították. Orvosai megállapították, hogy nem elmebeteg, nem szorul kezelésre, gyógyszerezésre sincs szüksége. Másfél hónapot töltött a pszichiátrián, majd a terézvárosi önkormányzat tatárszentgyörgyi ingatlanába költöztették anélkül, hogy gondoskodtak volna a fizikai állapotának megfelelő gondozásáról. A magára hagyott Hüvelyes elvágódott, s másnap bukkantak rá a padlón vonagló emberre. A dél-pesti kórházba szállították, onnan a csepeli elfekvőbe, majd a Szent István kórház elfekvőjébe, ahol 2017. február 4-én meghalt.

Az MSZF mindvégig kitartott mellette, és védte a meghurcolt rokkant jogait Hassay Zsófia, terézvárosi polgármester, a Fidesz budapesti választmányának alelnökével, és Bundula Csaba terézvárosi alpolgármesterrel, Dombóvári Eszter munkáltatóival szemben. Simó Endre személyesen látogatta őt a kórházban, tartotta szóval, vitt neki enni, inni, mosott rá.

Hüvelyest köztemetés keretében temették el 2017. április 4-én a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia kriptájában. Az egyházi gyászszertartást Dr. Szederkényi Károly Miklós c. prépost, esperes, plébános, temetőlelkész tartotta, a Magyar Szociális Fórum nevében pedig Simó Endre búcsúztatta. A temetésről az azóta megszűnt Magyar Nemzet is felvételeket készített.

 Az Ítélőtábla arra is kötelezte Simó Endrét, hogy fizessen 45 ezer Ft perköltséget, a magyar államnak pedig 84 ezer Ft együttes kereseti és fellebbezési illetéket.

Összesen 319 ezer Ft-ra büntették az áldozat lakhatási és emberi jogaiért kiálló 72 éves civil vezetőt.+++”

Az elhúnyt és Simó Endre közös fotóját pedig az önkormányzat honlapján találtam meg, onnan mutatom meg nektek:

simo-huvelyes_-terezvaros_hu.jpg

... Mert az önkormányzat fotózhat, és fel is használhatja a fotókat a saját tudósításához. Tehát megteheti mindazt, amit az érdekvédő civilnek, a bíróság szerint, tilos. ...

Aranyoskáim!

Láthatjátok tehát, hogy aki beszélni mer a hatalom embertelenségéről, a hatalom által alkalmazott dolgozók visszaéléseiről, azt előbb-utóbb, így, vagy úgy, de kiiktatják. Mindezt úgy teszik meg, hogy a közvélekedés nehogy összefüggésbe merje hozni az érdekvédő civil tevékenységét a politikai érdekekkel való szembeszállásával.

Eddig a Központi Hírharsona által csak Soros-szervezeteknek nevezett, nagyobb civil szervezeteket törölte el a hatalom. Az idei évben – láthatjátok -, már a kisebb civil szervezeteken van a hatalom vigyázó szeme. Őket pedig az egyéni civilek fogják követni.

Ha nem ébrednek időben, nem zárnak össze, és nem emelik fel hangjukat az érdekvédő társaikért. …

Szomorúan ölel titeket:

Öreganyus

Folytatásban:

Félelem helyett társadalmi szolidaritást váltott ki az ítélet ...

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza 

komment
süti beállítások módosítása