Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Együtt a lakhatáshoz való jogért ...

2018. május 07. 11:00 - Öreganyus

paragrafus2_1.jpgA Város Mindenkié hónapok óta dolgozik együtt több családdal, akik a kőbányai Bihari utca 8/c-ben laknak és akiket az önkormányzat mindenfajta elhelyezés nélkül akar kilakoltatni. A családok többségének nincs semmilyen tartozása, a kilakoltatás pedig azért történik, mert az önkormányzat el akarja bontani azt a 73 lakásos háztömböt, amit csupán néhány évvel ezelőtt újított fel közel 700 millió forintból.

A bontás pontos oka nem ismert és egyelőre nem született semmilyen olyan átfogó vizsgálat, ami alátámasztaná annak szükségességét. Minden próbálkozásuk ellenére az önkormányzat hajthatatlannak tűnik, ezért tüntetést szerveznek, hogy megmutassák, milyen sok ember áll ki a Bihari utcaiak mellett. 

Ajánlom figyelmetekbe a Slejm videóját:

Kik vannak bajban?

Lázár Teréziának, és a kislányának, ha az önkormányzat hajthatatlan marad, menniük kell, a kislány által örökbefogadott kutyusukkal együtt. A kis Adri imádja a lila színt, a falak, és a bútorok kárpitjai is ebben a színben pompáznak (és, ami nem lila, az biztos, hogy vagy pink, vagy rózsaszín). Lakásukba úgy költöztek, hogy költözés előtt azt, saját pénzükből – a különélő apa segítségével - felújították. Határozott idejű szerződést írtak alá az önkormányzattal, mely szerződésben szerepelt az a kitétel: ha nincs tartozásuk, szerződésük meghosszabbítható. Mikor lejárt a határidős szerződésük, jelentkeztek az önkormányzatnál, hosszabbításért, igazolva, hogy nincs tartozásuk. Csak fél év hosszabbítást engedélyezett számukra az önkormányzat.

Számukra az önkormányzat ajánlott fel egy cserelakást, amely nemcsak rossz hírű környéken van, hanem kisebb is, mint jelen lakásuk. Ha ez nem volna elég, nincs rendes bejárati ajtó, nincs gázfűtés, a bojler alig működik. A wc és a zuhanyzó cserére érett, a lépcsőház nemcsak ürüléktől büdös, de még kapu sincs rajta. Az önkormányzat által felajánlott cserelakás tehát teljes felújításra szorul, egyébként a kis Adri belehalhatna az odaköltözésbe. A kislány ugyanis asztmás, gyógyszert szed, és ventorin-pumpát használ. A kislány betegsége volt az oka annak, hogy nem állt módjukban elfogadni a felajánlott, rossz minőségű, lakhatási célra nem alkalmas cserelakást.

Baranyi Nikolett négy gyermekével kell, hogy költözzön, ha az önkormányzat nem gondolja meg magát. Jelenlegi lakásukat szintén saját erejükből újították fel, tartozásuk nincs. Nekik az önkormányzattal határozatlan idejű szerződésük volt, ám egyetlen alkalommal, egy hónapot csúsztak a lakbér kifizetésével, amit azonnal, a következő hónapban pótoltak is, egyben kifizetve az elmaradt, és az aktuális hónapot. Az önkormányzat szerződést szegett akkor, amikor nem várta ki a szerződés szerinti 3 hónap türelmi időt a késedelmes lakbérfizetés pótlására, hanem az első késedelemnél, azonnal a határozatlan idejű szerződésüket határozott idejűre változtatta. Majd, indoklás nélkül az önkormányzat úgy döntött, tavaly szeptembertől nem hosszabbítják tovább Nikiék szerződését. Azóta (ügyvédjük tanácsára) ún. jogcím nélküli lakóként tartózkodnak a lakásban, s még ebben a formában is, havonta emelt lakbért fizetnek az önkormányzatnak, ottlakásukért cserébe.

Nikiék feltöltőkártyás villanyáramot használnak, hogy az emelt lakbért ki tudják fizetni. Az önkormányzat végrehajtója, idén télen mégis úgy döntött, hogy a négy gyermekével együtt, a kilakoltatási moratórium ideje alatt kilakoltatja őket. Niki ezt csak az ügyvédje, az AVM Csoport és az Utcajogász segítségével tudta megakadályozni. A végrehajtó azóta is követel a kis családon 21 000 Ft-os végrehajtási költséget. ….

Keil Anita gyermeke tüdőasztmás, ő maga, egészségi állapotának folyamatos romlása okán, rokkant. Anita segítség nélkül közlekedni, így a lakást elhagyni nem tudja. Van adóssága, melyet alapítványi segítséggel, egy összegben rendezni tudott volna. Az alapítványi segítségnek azonban az volt a feltétele, hogy az önkormányzat határozott, legalább 1 éves időtartamra szóló bérleti szerződést kössön vele. Az önkormányzat ehhez nem járult hozzá, így akadályozva meg azt, hogy a bérlője a felé való tartozását rendezni tudja. A most, erre az akkori önkormányzati döntésre hivatkozva rendelte el Anitáék kilakoltatását. Anita intézetis gyermek volt, így családi háttértámogatás nincs mögötte. Mivel már több, mint egy évig élt az utcán, nem kívánja sem gyermekének, sem magának ezt a sorsot, újra.

Mindezek után, kérlek, nézzétek meg a 444.hu videóját:

Aranyoskáim!

A lakók és A Város Mindenkié (AVM) csoport tiltakozása miatt az önkormányzat megígérte, hogy május 31-éig kivizsgálják, hogyan és mennyiből lehetne a tetőt és a függőfolyosókat kijavítani. Ez a határidő azonban a kilakoltatási moratórium vége utánra esik, így a most bajba jutott családokon ez valószínűleg már nem segít. A kerület jegyzője szerint ugyanis aki ellen jogerős ítélet született, annak április 30-a után mennie kell az épületből. A legtöbb Bihari utcai család nem tud kifizetni egy piaci áron kiadott albérletet.

Akik nem találnak megoldást, azoktól a gyámhivatal elveheti a gyerekeiket.

Az AVM csoport Szolidaritási tüntetést szervez, 2018. május 12-én, 17.00 órai kezdettel. Kérem azokat, akik együtt éreznek ezekkel a családokkal, segítsék őket, és ügyük intézését, azzal, hogy megjelennek ezen a rendezvényen.

Az esemény Facebook oldalát ide kattintva éritek el.

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

Kapcsolódó:

Tönkretett életek ....

Írj levelet a Bihari utca családjaiért!

Gyermekek kilakoltatása? Soha többé!

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.

komment
süti beállítások módosítása