Nádfedeles

Csak ülök és mesélek ...

Amiből sosincs elég - a pénz ...

2018. március 07. 05:48 - Öreganyus

dagobert_bacsi.jpgAranyoskáim!

Ma egy új tantárgyról írok nektek, amit a következő tanévtől fogtok tanulni a középfokú képzés keretein belül. Az új tantárgy neve: pénzügyi ismeretek. Hatalmas hiányt pótol, ám, mint minden, civil egyeztetés nélkül keresztülvitt módosítás, ez is sántikál. Hiszen a pénzügyi ismeretek mellé nem adnak jogi ismereteket is. Az ördög pedig mindig a részletekben rejlik. A bankok ugyanis, általában a szerződéseikkel forgatják be a hozzájuk forduló ügyfeleket. Ma arról írok, mit nem fognak megtanítani nektek, a pénzügyi ismereteitek állami-központi fejlesztése, szélesítése során.

Nem tanítják meg majd, hogyan olvassátok, és értelmezzétek a pénzügyi szerződéseket, hogy eközben mire figyeljetek oda, és azt sem, hogy az egész, cca. ezer oldalas szerződésben az apró betűk a legfontosabbak. A bankok ugyanis ott kötik ki, hogy cserébe azért, mert pénzt igényelsz tőlük, mindenedet oda kell majd adnod, ha a törlesztés futamideje alatt az életedben vis major esemény következik be.

Nem fogják megtanítani, hogy addig nyújtózz, amíg a takaród ér, mert ha bankhoz fordulsz, minden pénzügyi-gazdasági kockázatot neked kell vállalnod, még a bank helyett is. Nem magyaráznak nektek arról sem majd, hogy a világ gazdasági változásainak kockázatát szintén ti viseltitek majd, mert a bank nem fog ráfizetni arra, ha rossz gazdaságpolitikát folytat.

Nem fogtok tudni arról sem, hogy ha lakásépítéshez, vagy – vásárláshoz igényeltek jelzáloghitelt, akkor a közjegyzők, akik hitelesítik a banki szerződéseiteket, nem értenek a jogi kritériumokhoz, és ebben a formában bármit hitelesítenek, amit a bankok eléjük tesznek. Kérdezhetitek, Drágáim, hogy akkor minek kell közjegyzőhöz mennetek? Megmondom: bár azt fogják tanítani erről nektek: azért, hogy a hitel folyósítása mindenképp hivatalos közokiratban történjen meg, mert ez a törvény, azonban az igazság az: azért kell a banki szerződésekre közjegyzői pecsét, hogy ha az életetekben vis major esemény következik be, akkor azonnal, a bíróság megkerülésével, a közjegyzőn keresztül végre tudják majd hajtani az összes vagyonotokat.

Nem tanítják meg nektek azt sem, hogy bár hitelfedezeti biztosítást köttetnek (így fizettetnek) veletek a bankok (természetesen kizárólag a saját biztosítójukkal), a biztosító sosem fizet akkor, ha a kockázatviselési kötelezettsége életbe kellene, hogy lépjen, az előbb említett, az éltetekben bekövetkező vis major esemény következtében. Az már köztudott (csak sajnos, sokatok elől ez még mindig rejtett), hogy a biztosító az a szükséges rossz, akinek fizettek, és ha károtok keletkezik, azt csak akkor térítik meg, ha bírósági úton fogjátok követelni tőlük (lásd: a veronai buszbaleset utáni biztosítói kockázatnemvállalás történetét, példaként). Ugyanakkor ez a biztosítói hozzáállás nem minősül a biztosító részéről szerződésszegésnek.

Nem tanítják meg nektek azt sem, milyen rejtett költségelemekkel dolgoznak a bankok, aminek következtében a havi fizetésetek közel 30%-át el is veszik a náluk vezetett folyószámláitokról, olyan banki műveletekért, amit, tulajdonképpen a számítógépes rendszerük automatikusan végez, azaz: emberi erőforrásra nincs hozzá szükség, ergo: munkabért nem fizetnek az automatikusan, technikailag vezérelt folyamatokért – de a sápot leszedik.

Arról sem fognak tanítani titeket, hogy a bankokhoz érkező jövedelmetekhez csak a megfelelő pénzösszegek rólatok történő legombolását követően juthattok hozzá, ami, természetesen a bank vagyonát gazdagítja.

Arra különösképpen nem fogják felhívni a figyelmeteket, hogy ha a bankban tároljátok a pénzeteket, azt minden esetben le kell kötnötök ahhoz, hogy kamatot remélhessetek, cserébe azért, hogy a lekötés ideje alatt a bank használhatja (értsd: tőzsdéztetheti) a ti pénzeteket, az így nyert hasznot pedig nem nektek fizetik majd ki, Aranyaim, hanem azt is a saját zsebük számára könyvelik el. Nektek marad az alig 1%-os betéti kamat, amiből lejön a nem létező kezelési költség (hiszen lekötött összegről beszélünk), és rátevődik a kamatadó. Így fordulhat elő, hogy a bankba betett pénzed, a lekötést követően kevesebb összegre fog rúgni, mint amit betettél oda. …

Hogy mennyire beszélek zöldségeket, arról meggyőződhettek, ha visszagondoltok a 2012-2013-as évek nagy devizahitel bebukásainak eseteire. Több százezer család nemcsak, hogy visszafizette a bankok számára a pénzeket, de oda kellett, hogy adja a lakásait is, miközben több tartozása maradt a bank felé, mint amit eredetileg megigényelt a banktól. Pusztán azért, mert a kamatoknak nevezett sápot már nem bírta kifizetni. Mert azt sem fogják megtanítani nektek: ha pénzt kértek a banktól, akkor keletkezik egy tőketartozás, és annak lesznek kamatai. Igen ám, csakhogy első körben a kamatokat fizettetik vissza veletek, ily módon ezer éven keresztül nem tud a tőketartozás csökkenni. Ellenkezőleg: nőni fog a tőketartozás. Hogyan?

Egy nagyon egyszerű banki rafinériával: adott egy tőketartozás, amelynek vannak kamatai, amely kamatokat elkezditek törleszteni (és, melyek, természetesen nem fix kamatok, hanem tól-ig kamatok, hasraütésszerűen, nehogy tervezni tudj vele). Egy év alatt, természetesen képtelenség a teljes kamatösszeget kifizetni, ami azt vonja maga után, hogy év végén az adott évben fennmaradó kamatösszeget hozzátőkésítik a tőketartozáshoz, melynek összege így megemelkedik. A következő évtől pedig ez a feltőkésített tőkeösszeg kamatozik tovább. Nos, Drágáim, ez az oka annak, hogy a szüleitek, tanáraitok, rokonaitok nem képesek kifizetni a hiteleiket, és oda kell, adják a lakásaikat, otthonaikat a bankoknak. És erről szintén nem fognak nektek tanítani semmit.

Mint ahogyan arról sem, hogy miért engedélyezik hazánkban azt, hogy a bankok között, ha árfolyamszámításról van szó, akár 40-50 forintos különbség is lehessen. Arról sem beszélgetnek majd el veletek, hogy hogyan lehetséges az, hogy kettős mérce szerint válthatják a bankok a devizát. Ha ők fizetnek érte, nektek, akkor kevesebbet adnak, mint amit tőletek kérnek el azért, ha tőlük vásároljátok meg a devizát.

Aranyoskáim!

Láthatjátok: a bankok kizárólag a saját hasznukra dolgoznak, nem a tiétekre, de a ti utolsó bőrötöket fogják lenyúzni, ha aláírtok velük bármilyen szerződést. Ráadásul úgy tetetik be a fejeteket, veletek a hurokba, hogy azt észre sem veszitek. Csak egy példát hozok: a Fundamentát. Talán nem véletlen az, hogy takarékoskodsz, ámde, a futamidő végén nem juthatsz hozzá az összeghez, csak, ha számlával bizonyítod, mire költötted el a pénzt. Azt a pénzt, amit már betettél hozzájuk, annak érdekében, hogy azon várásolhass majd, a futamidő végén, és amit nem adnak neked oda, csak, ha előbb megvásárlod azt, amit abból a pénzből szerettél volna megvásárolni, amit hozzájuk  betettél. … Érthetőbben: havonta berakod ebbe a konstrukcióba a pénzedet. Majd, szintén a saját pénzeden megvásárolod magadnak, amire szükséged van annak érdekében, hogy a banknak számlát tudj bemutatni ahhoz, hogy hozzájuthass ahhoz a pénzedhez, amit te fizettél be nekik. Tulajdonképpen egyszer fizeted ezt a konstrukciót, majd még egyszer annyit, külön kifizetsz, azért, hogy hozzájuthass ahhoz a pénzhez, amit már egyszer kifizettél, csak a banknak nem akarózik neked azt visszaszolgáltatni.

Nagy csavar, tudom. Nehezen értelmezhető, ezt is tudom. És pontosan ez az, ami miatt ilyen jól élnek a bankok részvényesei a te utolsó bőrödből. Ahhoz, ugyanis, hogy ebben a konstrukcióban ne kelljen fizetned azért, hogy hozzájuthass a saját pénzedhez, ezt csak úgy teheted meg, ha hitelt veszel fel, és a konstrukcióban nyilvántartott összeget, önerőként beszámíttatod. Olvasd vissza, mit írtam fentebb a hitelek sajátosságairól, és azonnal tudni fogod, miért nem fognak neked erről sem tanítani semmit.

És ehhez kapcsolódóan csak arról gondolkozzatok el: ha ugyanezt tenné meg veletek egy haverotok, akkor hogyan reagálnátok minderre? Kölcsönadtok neki pénzt, de csak azzal a feltétellel adja nektek vissza, ha még egyszer ugyanannyi összegért, mint amit kölcsönadtatok neki, számlát vásároltok, azért, hogy bizonyíthassátok neki, hogy tényleg arra a célra kéritek vissza a saját pénzeteket, amit mondtok, hogy meg szeretnétek belőle vásárolni. … A Fundamenta ugyanis pont ezt műveli veletek (hiszen azt a pénzt ti – vagy szüleitek, nagyszüleitek, nektek – rakjátok bele, rábízva a bankra, mégis csak feltételekkel adnák azt vissza nektek), csak azért, hogy inkább a hitelt válasszátok, a készpénz tőlük való kivétele helyett. …

És a kígyó itt fog a farkába harapni.

Szóval a lényeg az: nagyon jó, hogy elkezdenek végre titeket a pénzügyekről felvilágosítani. Ugyanakkor a bökőt merem a nyakamhoz tenni, amikor azt állítom: csak a felszínre engednek rálátni majd titeket. Ha nem így tennének, akkor megmaradna a saját bőrötök, és nem tudnák lenyúzni azt rólatok. Hiszen egyértelmű: nem véltelen, hogy a pénzügyi ismeretekkel párhuzamban nem oktatnak nektek jogi, sőt: kifejezetten pénzügyi jogi szakismereteket. Ha ugyanis ezt megtennék, onnantól megszűnne a bankok kartellezési létjogosultsága, mely ma elméletben nem, a gyakorlatban viszont nem is kis mértékben létezik hazánkban. …

Én ezeket tanítanám meg nektek, ha a pénzügyekről van szó. Meg azt, hogy addig nyújtózzatok, amíg a takarótok ér. Mert az irreális vágyálmoknak mindig nagyon súlyos ára van, ha a megvalósításba bevonjátok a bankokat.

Okosan éljetek hát, Drágáim. A fejetek nemcsak azért van, hogy klassz sminkeket, vagy menő frizurákat próbáljatok ki rajta, hanem logikai gondolkodásra is kiválóan alkalmas. Próbáljátok ki. Főleg akkor próbáljátok ki, ha beléptek egy bankba. …

Szeretettel ölel titeket:

Öreganyus

Folytatásban:

Van-e köze a matematikának a pénzügyekhez?

Miért nem hatékony a pénzügyi ismeretek oktatása jogi ismeretek nélkül?

 

Ha várod a következő történetet, akkor, kérlek, like-old a Nádfedeles blog Facebook oldalát,ide kattintva,  Ott kerül megosztásra elsőként. Ha elégedett vagy a tartalommal, like-olhatod, és meg is oszthatod, ha időd, és kedved engedi. Ha pedig átviszed a tartalmat egy másik blogra, kérlek, linkelj vissza.

komment
süti beállítások módosítása